Space Shuttle Discovery veilig geland

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida met zijn zeven bemanningsleden aan boord, zo was rechtstreeks te volgen op NASA TV. Gisteren om 19.02 uur stonden de wielen van het ruimteveer aan de grond en dit was het definitieve einde van de vlucht die vijftien dagen heeft geduurd. Zoals altijd viel het ruimteveer als een baksteen naar beneden in de laatste fase van zijn afdaling.

Ondanks dat alles gesmeerd ging was STS-120 toch een moeilijke en belangrijke missie. De nieuwe en in Italië gebouwde verbindingsmodule Harmony werd aangehecht en werd er een enorme set zonnepanelen verhuisd, maar bij het terug openklappen van één van de twee zonnepanelen bleek er één beschadigd te zijn. Echter werden de euvels dankzij riskante en moeilijke ruimtewandelingen van twee astronauten verholpen.

Ook is dankzij het werk van de opvarenden van de Discovery en ook van het ISS de spacemeccano klaar om het Europese lab Columbus te ontvangen. Dit laboratorium vertrekt op 6 december met het ruimteveer Atlantis naar het ruimtestation. Frank De Winne is reserveastronaut voor deze missie.

Na de koppeling van de Discovery aan het ISS op 25 oktober konden voor het eerst in vijftig jaar ruimtevaartgeschiedenis twee vrouwelijke gezagvoerders, Palm Melroy en Peggy Whitson, elkaar in de ruimte begroeten.