De aarde vanuit de ruimte: Baitoushan

Deze week in onze wekelijkse rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ de Baitoushan. De Baitoushan is een berg in de Democratische Volksrepubliek van Korea, Noord-Korea. De Baitoushan is een vulkanische berg die sinds 1702 de grens bepaalt tussen Noord-Korea en Volksrepubliek China.

Met een hoogte van 2744 meter is Baitoushan de hoogste berg van de bergketen Changbai in het noorden tot de bergketen Baekdudaegan in het zuiden. De donkerblauwe vlek die zichtbaar is, is Heaven Lake, één van de hoogste kratermeren ter wereld.

Heaven Lake heeft een omtrek van 12 tot 24 kilometer en een gemiddelde diepte van 213 meter. Het meer is van midden oktober tot midden juni bedekt met ijs. Bij de berg beginnen de rivieren Songhua, Tumen en Yalu.

Het 966 kilometer lange Koreaans schiereiland bevindt zicht tussen Oostzee, in het oosten, en de Gele Zee in het westen. De Oostzee tussen Japan en Korea heeft een gemiddelde diepte van 1752 meter en een maximumdiepte van 3742 meter.

De foto is gemaakt door Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 30 oktober 2007, die werkte op een volle resolutie van 300 meter.