Hoogenergetisch deeltjes afkomstig van zwarte gaten

Al veertig jaar was het een raadsel wat de bron van deze deeltjes is die af en toe de aarde bereiken. Maar uit waarnemingen van het Pierre Auger Observatorium in Argentinië blijkt dat deze deeltjes uit de richting van de superzware zwarte gaten komen.

De aarde wordt voortdurend gebombardeerd door kleine deeltjes uit het heelal: kosmische straling. De deeltjes met extreem hoge energie die nu onderwerp zijn van de publicatie in Science zijn zeer zeldzaam, want gemiddeld valt er één deeltje per vierkante kilometer per eeuw op het aardoppervlak.

Het was al duidelijk dat ze van buiten de Melkweg komen, maar metingen konden tot nu toe de deeltjes niet aan een bepaalde bron koppelen.

Door de komst van het Pierre Auger Observatorium (in 2004 in Argentinië) is dit nu heel anders geworden. Dit observatorium, dat op een hoogvlakte ligt ten oosten van Andesgebergte, beslaat een oppervlakte van 3000 vierkante kilometer. Door een slimme detectiemethode kan de richting waaruit de deeltjes komen en hun energie nauwkeurig worden bepaald.