Reusachtige Delta-4 raket brengt militaire satelliet in de ruimte

Afgelopen nacht om 0.50 uur Nederlandse tijd is de Delta 4-Heavy raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida met aan de boord de DSP-23 satelliet van de Amerikaanse luchtmacht. De militaire satelliet moet de Verenigde Staten waarschuwen wanneer andere landen een raket lanceren. De satelliet is het laatste vaartuig dat de ruimte betreedt nadat 23 andere satellieten van Amerika’s Defense Support Program in een baan rond de aarde werden gebracht. Het is pas de vierde keer dat er een Delta 4-Heavy raket, de grootste onbemande raket van de Verenigde Staten, wordt gelanceerd.

DSP-23 maakt deel uit van een serie satellieten die al vanaf 1989 de ruimte in zijn gebracht door de Verenigde Staten, meestal door de nu wat verouderde Titan-4(02)B IUS raket. De laatste satelliet van het Defense Support Program, die ruim 2500 kilogram weegt, werd in 2004 gelanceerd. Eigenlijk zou er nog een satelliet, de DSP-24, gelanceerd worden dit jaar, maar door de hoge kosten zag de Amerikaanse luchtmacht hier vanaf. Het in een geostationaire baan brengen van een DSP-satelliet kost zo’n 180 miljoen dollar.

De Delta 4-Heavy raket is de grootste raket van de Delta-serie, die bestaat uit de Delta-2, Delta-3, Delta-4, Delta 4-Medium en de Delta 4-Heavy. Het ruimtevaartuig werd speciaal ontwikkeld door Boeing en Lockheed Martin voor de extra dure satellieten die in de ruimte gebracht moeten worden. Met een draagkracht van meer dan 23.000 kilogram is de Delta 4-Heavy raket na de Europese Ariane-raket de grootste raket ter wereld die op dit moment gebruikt wordt.


Gemaakt door Ben Cooper, Spaceflight Now.com