Rosetta scheert langs aarde voor de tweede keer

ESA’s komeetverkenner Rosetta scheert op 13 november langs de aarde. Tijdens deze scheervlucht krijgt de satelliet extra snelheid mee voor zijn reis naar komeet Churyumov-Gerasimenko.

De kortste afstand tot de aarde wordt bereikt op 13 november 2007 om 21:57 uur Nederlandse tijd. Rosetta heeft dan een snelheid van 45.000 kilometer per uur (ongeveer 12,5 kilometer per seconde) ten opzichte van onze planeet. Op dat moment bevindt hij zich op 5301 kilometer boven de Stille Oceaan, ten zuidwesten van Chili.

Met de extra snelheid die tijdens deze manoeuvre wordt verkregen, kan Rosetta voor de tweede keer door de planetoïdengordel heen, waarnemingen doen bij Lutetia (de tweede doelplanetoïde) en doorvliegen naar zijn eindbestemming: de komeet Churyumov-Gerasimenko. De ontmoeting met deze komeet vindt plaats in 2014 op ongeveer 600 miljoen kilometer van de zon.

Tijdens de swingby worden enkele experimenten uitgevoerd met zowel Rosetta als de Philae-lander (een kleine passagier die uiteindelijk op de komeet Churyumov-Gerasimenko gaat landen). Deze zijn vooral bedoeld voor het kalibreren van de apparatuur.

De waarnemingen zijn gepland tussen 7 november, 01:00 uur en 20 november 15:00 uur. Rosetta richt zich naar de aarde om waarnemingen aan de atmosfeer en de magnetosfeer te doen en om de hemel af te speuren naar vallende sterren.

Daarna maakt hij opnames van stedelijke gebieden in Azië, Afrika en Europa en richt zijn instrumenten vervolgens op de maan. Als Rosetta zich weer verwijdert van de aarde maakt hij afstandopnames van het aarde-maanstelsel.

De energie voor Rosetta wordt geleverd door zonnepanelen die gemaakt zijn bij Dutch Space in Leiden. Tijdens de lange reis raakt Rosetta ver verwijderd van de zon (tot 750 miljoen kilometer). Daar is het zonlicht erg zwak en de temperatuur extreem laag.

Speciaal voor deze missie zijn daarom twee zeer geavanceerde zonnepanelen ontworpen van 32 vierkante meter per stuk. Hier op aarde zouden die goed zijn voor zo’n 8400 Watt elektrisch vermogen. Maar zo ver van de zon loopt de opbrengst terug tot drie procent daarvan. Toch is dat voldoende om de reis te volbrengen en twee jaar lang wetenschappelijk onderzoek te doen naar Churyumov-Gerasimenko.