Bijna wereldwijd alarm geslagen na fout astronomen

Het Minor Planet Center, dat gaat over het verstrekken van informatie over pas ontdekte asteroïden, heeft afgelopen week bijna alarm geslagen nadat een voorheen onbekende asteroïde de aarde zou passeren op een afstand van slechts 5600 kilometer. Het object, dat voorheen door het leven ging als 2007 VN84, zou onze planeet vandaag op een kleine afstand gaan passeren en daarmee één van de meest dichtbij passerende asteroïden zijn die sinds de oprichting van de organisatie is ontdekt. Het had niet veel gescheeld of de instantie had de wereldpers op de hoogte gebracht van de dreiging van de asteroïde, die later de ruimtesonde Rosetta bleek te zijn.

Astronomen van het Smithsonian Astrophysical Observatory, dat naar asteroïden speurt in opdracht van de International Astronomical Union, vroegen aan verschillende observatoria om hun telescopen te richten op de asteroïde en gegevens te verzamelen over zijn baan. Afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de asteroïde wellicht een bedreiging voor de aarde kon vormen en de Royal Astronomical Society van Groot-Brittanië stelde een persbericht op voor de pers dat vandaag gepubliceerd zou gaan worden.

Maar de Rus Denis Denisenko van het Space Research Institute in de Russische hoofdstad Moskou heeft er gelukkig optijd voor gezorgd dat dat niet is gebeurd. De zogenaamde asteroïde, die van de instantie de naam 2007 VN84 had gekregen, kreeg van Denisenko te horen dat de gegevens van de baan van het object wel verdacht veel leken op die van de Europese ruimtesonde Rosetta. Al snel ging er een lichtje branden bij de astronomen en het was overduidelijk dat de asteroïde geen asteroïde was maar de ruimtesonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Rosetta bevindt zich al enkele jaren in de ruimte en zal in 2014 zijn hoofddoel bereiken: de komeet Churyumov-Gerasimenko. Voor een optimale koers richting deze komeet was een nauwe passage langs de aarde noodzakelijk. Het had niet veel gescheeld of je had op AstroVersum geladen dat er een asteroïde onze planeet op een kleine afstand zou passeren..


“Foutje moet kunnen.”