De Japanse maansonde Kaguya (SELENE) heeft opnieuw spectaculaire beelden gemaakt vanuit de ruimte. Op de beelden, die net als de vorige video’s die de maanverkenner naar de aarde stuurde in HD-kwaliteit zijn, is te zien hoe onze blauwe planeet langzaam achter de horizon van de maan tevoorschijn komt. Aangezien de maan geen atmosfeer zoals de aarde bezit wordt het beeld van de aarde niet vervormd en is het verschijnsel dan ook erg bijzonder te noemen.
Kayuga, een ruimtesonde van de Japan Aerospace Exploration Agency, verbaasde ons vorige week al met een prachtige ‘High Definition Video’ van onze natuurlijke satelliet. Daarnaast liet de sonde vlak na de lancering van de eerste maanverkenner van de Japanners op 16 augustus jongstleden al zien wat ze in huis had door prachtige foto’s van onze eigen planeet te sturen naar het vluchtleidingscentrum in het Japanse Tsukuba. Daar in de buurt werden Kaguya en twee kleinere maansondes met een H-11A raket gelanceerd.
Tijdens deze missie gaat Kaguya uitvogelen waar en op welke manier onze natuurlijke satelliet is gevormd. De meest voor de hand liggende theorie is dat er een object te grootte van Mars op de aarde is ingeslagen en dat daarna een gedeelte van onze planeet de maan heeft gevormd, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Ook hopen wetenschappers met behulp van deze missie erachter te komen wat voor invloed onze natuurlijke satelliet heeft en had op de evolutie van het leven op aarde.
De HD-video zelf is nog niet gepubliceerd door JAXA, maar enkele losse frames van de video zijn al wel te bekijken. Stay tuned!