‘Superstorm in Nederland voor 90 procent zeker’

De superstorm die eerder werd voorspeld door de weerkundige Piers Corbyn uit Groot-Brittanië lijkt er dan toch echt te komen eind deze maand. De Finse weerkundige Magnus Hagelstam, zijn collega van Weather Action, zegt in een update op zijn website dat de kans negentig procent is dat er een superstorm over het westelijke deel van Nederland trekt. Ook Denemarken, Groot-Brittannië en het noordwestelijke deel van onze oosterburen in Duitsland krijgen een heftige storm te verwerken volgens hem.

Eerder voorspelde Corbyn dat de verwachte superstorm voor het einde van deze maand gepaard zou gaan met windstoten van meer dan 200 kilometer per uur. Hagelstam doet daar nog een schepje bovenop. Volgens de Fin kunnen er lokaal zelfs windsnelheden van 320 kilometer per uur bereikt worden. Daarbij zou het eerst hard gaan regenen, waarna de neerslag na een dag overgaat in sneeuw. Volgens Weather Action is het dan ‘levensgevaarlijk’ om de zee op te gaan en krijgen gebouwen, hoge voertuigen, bruggen en bomen er ook goed van langs.

Hagelstam meldt ook dat hij verwacht dat de dijken aan de zuidelijke kust van Groot-Brittanië zullen doorbreken rond half vijf Nederlandse tijd op 24 november aanstaande. Het water in de Noordzee zal volgens hem dan zo hoog staan dat de dijken het niet meer houden.

“We proberen de inwoners van de bedreigde landen juist gerust te stellen en geen paniek te veroorzaken,” zei Corbyn, nadat het KNMI verklaarde dat zijn voorspelling nonsens was. “Het KNMI doet geen langetermijnvoorspellingen en wij van Weather Action wel, daar moeten zij ook begrip voor tonen. Wat we hiermee willen bereiken is dat de Nederlandse bevolking optijd in veiligheid wordt gebracht en dat iedereen voorbereid is op het ergste.” Het KNMI voorspelt op hen eigen site rustig najaarsweer met een hoge drukgebied voor eind volgende week.