Lancering raket op oceaan alweer uitgesteld

De eerste lancering van Sea Launch na de mislukking van januari is opnieuw een dag verschoven, zo heeft een woordvoerster van Sea Launch enkele uren voor de lift-off, die naar vandaag was verschoven, bekendgemaakt. Oorzaak zijn de ongewoon krachtige windsnelheden en zeestromingen. Sea Launch is een gedurfd internationaal project waarbij een opgewaardeerde Russisch-Oekraïense Zenith-raket vanop een omgebouwd olieplatform, dobberend in de Stille Oceaan en op de evenaar, met commerciële satellieten wordt gelanceerd.

Op 30 januari explodeerde zo’n Zenith-3L op het platform, vlak na ontsteking van de motoren. Oorzaak was een defect in de turbopomp voor vloeibare zuurstof in de hoofdmotor. De schade is inmiddels hersteld, in die mate dat een lancering een dezer dagen weer mogelijk wordt. De eerstvolgende had al op 13 november moeten plaatsvinden, maar werd al herhaaldelijk afgeblazen. Ze zal nu morgen doorgaan om 16.29 uur Belgische tijd, aldus woordvoerster Paula Korn van Sea Launch.

De nuttige lading bestaat uit de door Boeing gebouwde Arabische Thuraya-3 telecomsatelliet. De partners in Sea Launch zijn de Amerikaanse raket- en satellietbouwer Boeing, de Russische raketbouwer Energija, de Noors-Britse scheepsbouwer Kvaerner en de Oekraïense ruimtevaartbedrijven Joesmasj en Joesnoje. Door ze te lanceren vanop de Evenaar kan de Zenith zwaardere satellieten naar een geostationaire baan brengen.