Geen superstorm komend weekend

Er komt geen superstorm komend weekend die door de Britse weerkundige Piers Corbyn is voorspeld. Op de laatste weerkaarten is te zien dat het komend weekend lekker rustig weer wordt. De verwachtingen zijn nog niet honderd procent zeker, echter kunnen we al zeggen dat er niets wijst op het ontstaan van een (super)storm.

We proberen de inwoners van de bedreigde landen juist gerust te stellen en geen paniek te veroorzaken, zei Corbyn, nadat het KNMI verklaarde dat zijn voorspelling nonsens was. “Het KNMI doet geen langetermijnvoorspellingen en wij van Weather Action wel, daar moeten zij ook begrip voor tonen. Wat we hiermee willen bereiken is dat de Nederlandse bevolking op tijd in veiligheid wordt gebracht en dat iedereen voorbereid is op het ergste.”

De voorspellingen van Corbyn waren afgelopen twee weken aanleiding voor honderden verontruste telefoontjes bij het KNMI. Mensen die de watersnoodramp van 1953 hebben meegemaakt vroegen zich bezorgd af of ze hun koffers moesten pakken en of ze nog wel rustig konden slapen, aldus Molenaars, een KNMI-medewerker.

Overigens had Piers Corbyn wel de cycloon die Bangladesh vorige week trof al begin deze maand voorspeld. Hij voorspelde de zware storm al voordat andere meteorologische diensten de storm zagen aankomen, aldus de Brit. Corbyn zegt verder dat hij in de toekomst dergelijke waarschuwingen maanden van tevoren zal geven. En als het aan Corbyn ligt, kunnen we in januari 2008 in Nederland weer de schaatsen uit de kast halen.