NASA test maanwoning in extreme omstandigheden

Het koude, harde, geïsoleerde landschap van Antarctica gaat in gebruik genomen worden door de NASA om een conceptmodel voor een astronautenverblijfplaats op de maan te testen. Ze zullen deze opblaasbare woning voor een jaar naar Antarctica brengen om te testen. De NASA werkt in dit project samen met het National Science Foundation in Arlington, deze laatste beheert het McMurdo Station, en ILC Dover dat het prototype heeft gebouwd. Deze drie organisaties zullen hun verzamelende gegevens voor 13 maanden met elkaar delen, het project begint in januari 2008 en eindigt op februari 2009.

Voor het testen van de opblaasbare woning is Antarctica een mooie plaats om een ervaring op te doen hoe het is om op het maanoppervlakte te kunnen leven, zegt Paul Lockhart die directeur is van het Constellation Systems voor NASA’s Exploration System Mission Directorate, hoofdkwartier in Washington.

NASA’s Constellation Programma werkt trouwens ook aan de mogelijkheid om rond het jaar 2020 opnieuw mensen naar de maan te brengen. Na enkele korten vluchten zullen de astronauten een basis op de maan gaan zetten en hebben ze ruimte nodig waarin ze kunnen leven. De NASA werkt aan verschillende concepten voor een maanwoning die de astronauten zal en beschermen en ook makkelijk te vervoeren is.

“Om 1 kilogram aan goederen op de maan te krijgen is 125 kilogram aan hardware en brandstof nodig om het daar te krijgen,’ zegt Lockhart.

De woning moet daarom lichtgewicht en duurzaam zijn, en deze opblaasbare leefomgeving kun je weer laten lopen en verschillende keren opnieuw gebruiken. Het kost de bemanningsleden maar een paar uurtjes om deze op te zetten en wordt het ook mogelijk om verder van de landingsplaats te reizen.

Het lijkt een beetje op een opblaasbaar huisje waar kinderen mee spelen, maar het is natuurlijk wel veel groter. Het is geïsoleerd en heeft verwarming, stroom en staat onder druk. Het geeft 35,7 vierkante meter aan leefruim en is 2,43 meter hoog. Tijdens deze testperiode zullen technici met sensoren het gedrag van de inwoners blijven volgen.

Om de maanverkenning mogelijk te maken ontwerpt het Constellation Program nieuwe ruimteschepen, raketten en ook vervoer en stroomsystemen voor gebruik op de oppervlakte van de maan.