KNMI geeft waarschuwing voor naderende storm uit

Krijgt de Britse astrofysicus en weersvoorspeller Piers Corbyn toch gelijk? Weerinstituut KNMI heeft in ieder geval een weerwaarschuwing afgegeven voor het wegverkeer en de scheepvaart. Het KNMI meldt voor vandaag: aan de kust en op het IJsselmeer neemt de wind toe tot krachtig of hard, 6 tot 7 en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk korte tijd tot stormachtig windkracht 8.

Vandaag is het aan de kust en op zee onstuimig, af en toe stormachtig, zei KNMI-woordvoerder Harry Geurts. “Zondag wordt het erg onstuimig, vooral aan de kust en op zee, maar ook in het binnenland. Er zullen veel buien vallen en er zal een harde wind staan. Op zee gaat het echt stormen.”

Volgens Geurts is het echter ‘niets bijzonders’ en ‘heel normaal voor de tijd van het jaar’. Hij wil zeker niet spreken van een superstorm, ‘als dat al bestaat’. Na zondag blijft het onstuimig, zegt Geurts. “Voor maandag staat er nog een windkracht 6, dinsdag en woensdag 5. Dat zijn gemiddelden voor het hele land. Na woensdag neemt de wind verder af.”

Weersvoorspeller Piet Paulusma denkt dat het zondag een ‘stormdag’ gaat worden. Hij voorspelt in de kustgebieden windkracht 9 tot en met 11. Naast zware windstoten en veel regen bestaat er volgens Paulusma ook kans op hagel en onweer.

Piers Corbyn voorspelde eind vorige maand dat Nederland tussen 23 en 28 november (tussen vandaag en woensdag) te maken zou krijgen met een superstorm. Hij waarschuwde eerder deze week dat de standaard meteorologie de wind en regen voor deze periode zal blijven onderschatten, zelfs 24 uur van te voren.