Gat in heelal is mogelijk afdruk van ander universum

In augustus maakten radioastronomen bekend dat ze een enorm gat in het universum hadden gevonden. Met een diameter van bijna een miljard lichtjaar ligt de leegte in het sterrenbeeld Eridanus en heeft veel minder sterren, gas en sterrenstelsels dan normaal het geval is. Het is groter dan iemand ooit had verwacht en het is voorbij het huidige begrip van de kosmologie. Wat zou zo’n gat veroorzaakt kunnen hebben? Een team van fysici heeft nu een verassende verklaring gevonden: “Het is de afdruk van een ander heelal voorbij de rand van ons universum,” zei Laura Mersini-Houghton van de Universiteit van North Carolina.

Als het team van Mersini-Houghton gelijk heeft is dit het eerste bewijs voor het bestaan van een ander heelal ooit. Bovendien zal de snaartheorie juist zijn als het ‘gat’ daadwerkelijk de afdruk is van een ander heelal.

Astronomen aan de Universiteit van Minnesota maakten op 24 augustus jongstleden bekend dat ze met radiotelescopen gestuit waren op een gat in het heelal, dat zich zo’n zes tot tien miljard lichtjaar van de aarde bevindt. In deze leegte was bijna geen gewone materie te vinden, laat staan donkere materie.

Het complete onderzoek wordt (helaas) vanmiddag pas gepubliceerd in de nieuwste uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Houd AstroVersum in de gaten voor updates!