China toont vol trots eerste maanfoto aan volk

Het communistische land China heeft vanmorgen op een gala de eerste maanfoto die is gemaakt door een Chinese ruimtesonde getoond aan het publiek. De foto, die enkele uren na de aankomst van China’s eerste maansonde Chang’e 1 werd genomen, is het eerste beeld van een reeks foto’s die het komende jaar genomen moet worden door de sonde. In het Beijing Aerospace Control Center zei Wen Jiabao. premier van China, dat “de droom van vele Chinezen is uitgekomen.”

In 2003 stuurde China als derde land in de wereld na de Verenigde Staten en Rusland een mens naar de ruimte, en die missie werd vervolgd door een missie waarbij twee taikonauten enkele dagen in een baan om de aarde draaide. Overigens bleek de eerste ruimtevlucht met de Shenzhou VI bijna verkeerd te zijn gegaan, omdat het contact met de eerste Chinese ruimtevaarder Yang Liwei voor enkele minuten verloren ging. De tweede missie verliep daarintegen vlekkeloos en de Chinezen hebben nu zelfs plannen om een eigen ruimtestation te gaan ontwikkelen, die rond 2020 in een baan rond de aarde moet draaien.

De Chinese orbiter kwam ruim een week geleden aan bij onze natuurlijke satelliet, nadat de sonde twee weken daarvoor succesvol werd gelanceerd met een Lange Mars 3A draagraket, onder luid applaus van enkele honderden Chinezen die naar het lanceerplatform waren gekomen. Vervolgens bleef de maansonde enkele dagen om de aarde draaien, om daarna met een snelheid van 2,3 kilometer per seconde op de maan af te stevenen. Het is het tweede vaartuig van een Aziatisch land dat dit jaar de maan bereikt, nadat Japan eerder een orbiter richting onze naaste buur lanceerde.

» Meer informatie over China’s opmars in de ruimte is hier te vinden.