NASA stuit mogelijk op lek in ruimtestation ISS

Ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA houden op dit moment een potentiële, toch relatief nieuwe lek in de gaten aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Volgens het agentschap is er geen reden tot paniek en zou de huidige bemanning van Expeditie 16 geen gevaar lopen. Woordvoerdster Lynette Madison van de NASA zei vanmiddag dat de verbinding tussen de nieuwe Harmony Module en het Destiny Laboratory de boosdoener is, waardoor er per dag ruim 1,3 kilogram aan lucht ontsnapt uit het complex.

Een inspectie van dichtbij aan de vestibule verbinding door de driekoppige bemanning van het ruimtestation met behulp van een supersonische lekdetector toonde aan dat er geen lek aanwezig was in het complex, zo verklaarde Madison vanmorgen. Onderzoek naar de interne luchtdruk in het ruimtestation lieten ook zien aan dat er geen lek aanwezig was in het ISS. Echter zeiden ingenieurs van de ruimtevaartorganisatie begin deze week dat er een potentiële lek was gevonden tijdens een wekelijks onderzoek aan het ruimtestation. Eerder deze maand vonden zij ook al een lek in het station. Madison: “Niemand maakt zich echt zorgen om de mogelijke aanwezigheid van een lek.”

Onderzoek naar de verbinding tussen de Harmony Module en de plek waar de Space Shuttles normaliter moeten koppelen aan het ISS moet binnenkort meer uitsluitsel geven over een mogelijke lek. De Harmony werd vorige maand afgeleverd bij het ISS door de astronauten van missie STS-120. De module moet in de toekomst gaan dienen als een verbinding tussen laboratoria van verschillende landen en het ISS. De volgende shuttlemissie start naar verwachting op 6 december aanstaande.