De NASA heeft een planning gemaakt voor een bemande missie naar de buurplaneet Mars. De NASA wil in februari 2031 een bemande missie sturen naar de planeet Mars die ongeveer dertig maanden in beslag zal nemen. Het ruimteschip waarmee naar Mars wordt gereisd weegt 400.000 kilogram. Dit is vrijdag bekend gemaakt op een bijeenkomst in Houston.
Het ruimteschip wordt in een baan om de aarde gebracht met onderdelen die door drie of vier Ares V-raketten gelanceerd worden. De heenreis naar Mars duurt zeventien maanden en wordt door een nieuw brandstofsysteem aangedreven. De kosten van deze missie variëren enorm. Er is al een bedrag van 20 miljard dollar en een bedrag van 450 miljard dollar genoemd. De plannen zijn volgens de NASA nog voor wijziging vatbaar, maar het huidige project is het beste volgens de ruimtevaartorganisatie.
De vracht en het woongedeelte van de Marsbasis worden afzonderlijk naar Mars gestuurd. Er wordt daarbij gesproken over december 2028 en januari 2029. Op de reis naar Mars of terug naar aarde zullen de astronauten zelf fruit en groenten telen. De astronauten kunnen tot zestien maanden op Mars blijven en zullen naar alle waarschijnlijkheid kernenergie gebruiken om hun verblijf van stroom te voorzien. Wat wel opgemerkt moet worden, is dat het leveren van nieuwe voorraden uiterst beperkt zal blijven.
Dit betekent dus dat de astronauten in grote mate zelfvoorzienend moeten zijn. Ze zullen goed opgeleid moeten worden in het onderhoud en de herstelling van hun apparatuur en ze zullen misschien ter plaatse zelfs nieuwe onderdelen moeten maken. Lucht en water zullen gerecycled worden.
Bovendien moeten er nog vele hindernissen overwonnen worden voor er sprake kan zijn van een veilige bemande missie naar Mars. Er moet onder andere een oplossing worden gevonden om de astronauten te beschermen tegen de zware kosmische straling in de ruimte. De NASA wil een bemande vlucht naar de maan gebruiken om nieuwe technologieën voor de Marsmissie uit te testen.