Space Shuttle Atlantis klaar voor missie naar het ISS

De lancering van de Space Shuttle Atlantis staat al op lanceerplatform 39B klaar om komende donderdag, 6 december, gelanceerd te worden naar het ISS. Dit is niet een ‘gewone’ missie voor Europa, maar een belangrijke. Met de Space Shuttle zal namelijk Europa’s eerste ruimtelaboratorium Columbus meereizen naar het ISS.

De lancering van de Space Shuttle Atlantis staat gepland op donderdag om 22.34 uur Nederlandse tijd. Missie STS-122 zal de vierde en laatste shuttlevlucht worden van 2007, het jaar met de meeste shuttlelanceringen sinds het dramatische ongeluk met de Columbia. Tijdens de vijftiendaagse missie zullen er drie ruimtewandelingen uitgevoerd worden en enkele handelingen verricht worden met de robotarm om ESA’s Columbus te koppelen aan de eerder gearriveerdeHarmony-module.

Als Atlantis genoeg stroom behoudt tijdens de missie kan de NASA de missie met twee dagen verlengen en een extra ruimtewandeling plannen. Tijdens een eerdere inspectie bij een ruimtewandeling is een ingedeukte metalen plaat gevonden, die dan tijdens de vierde ruimtewandeling kan worden hersteld.
De lancering van de Atlantis is donderdagavond rechtstreeks te volgen via AstroVersum.