Hinode geeft nieuwe inzichten over zonnewind

Nieuwe beelden en gegevens van de Hinode hebben nieuwe inzichten gegeven over het magnetische veld van de zon en de herkomst van zonnewind. Zonnewind kan onder andere stroomnetwerken, satellieten en communicatie op aarde verhinderen. De gegevens van de Hinode, een Japanse (JAXA) missie waaraan de ESA deelneemt, geven aan dat magnetische golven een belangrijke rol spelen in het proces waarbij zonnewind de ruimte in wordt geslingerd.

Zonnewind is een golf van elektrisch geladen deeltjes die van de zon afkomstig en die in alle richtingen wordt gestuurd met een snelheid van bijna 1,5 miljoen kilometer per uur. Een betere kennis over zonnewind kan leiden tot nauwkeurige voorspellingen van schade voordat de golven satellieten bereiken.

Hoe zonnewind wordt gevormd en aangedreven wordt is al decennia lang een vraag geweest. De krachtige magnetische velden in het elektrische geladen gas van de zon hebben we altijd al de bronnen van zonnewind genoemd. Zulke golven energie kunnen van de oppervlakte van de zon door de atmosfeer, of corona, in de zonnewind worden gebracht.

Alfvengolven ontstaan in de zonneatmosfeer als de convectiemoties en de ontstane golven als het ware tegen de magnetische velden duwen of wanneer er dynamische processen ontstaan die tot elektrische stromen kunnen leiden.

“Tot nu toe waren Alfvengolven onmogelijk waar te nemen omdat het bereik van de instrumenten vrij beperkt was”, aldus Alexei Pevtsov, Hinode-wetenschapper. “Met de Hinode kunnen we de Alvengolven direct zien, en dat ons helpt het mysterie rond het ontstaan van de zonnewind op te lossen.”

Met behulp van de Hinode’s röntgentelescoop konden op de polen van de zon röntgenstraling worden waargenomen. Deze stralen zijn fonteinen van snel bewegend, warme plasma. Tijdens eerdere onderzoeken werden per dag maar enkele stralen gevonden.