Lancering Space Shuttle Atlantis pas in januari

De lancering van de Space Shuttle is opnieuw uitgesteld. De Atlantis had al op donderdag moeten vertrekken, maar is al drie keer uitgesteld vanwege een probleem met twee brandstofsensoren. De missie STS-122 zal vooral in het teken staan van het installeren van de ruimtemodule Columbus, waar in de toekomst astronauten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA experimenten gaan doen. [update: 15.40 uur]

Afgelopen donderdag kwam er tijdens het voltanken van de externe brandstoftank een probleem met twee brandstofsensoren aan het licht, dat moeilijk op te lossen is. De lancering van de Atlantis met het Europese ruimtelaboratorium Columbus is al twee dagen op rij uitgesteld. De lancering is momenteel voorzien op zijn vroegst op zondag om 21.15 uur Nederlandse tijd, met 21.21 uur als lanceringtijdstip. Het uitstellen van de lancering kan tot donderdag. Als het niet lukt om de shuttle voor donderdag te lanceren kan Atlantis pas op 2 januari in het nieuwe jaar richting het ruimtestation ISS gelanceerd worden.

Update: 14.00 uur
De derde brandstofsensor heeft het nu ook begeven, waardoor de lancering van het ruimteveer Atlantis ook niet vandaag plaats kan vinden. Wanneer de Space Shuttle en de Europese ruimtemodule Columbus wel gelanceerd worden is nog niet bekend.

Update: 15.40 uur
De ruimtevaartorganisatie NASA verwacht niet dat het lukt om Space Shuttle Atlantis voor aanstaande donderdag te lanceren, waardoor de lancering nu voor 2 januari 2008 gepland staat. De shuttle moet dan om 11.45 uur Nederlandse tijd vertrekken naar het ISS.