China wil toestemming om GPS-satellieten te vernietigen

In een jaarlijks rapport van de US-China Economic and Security Review Commission staat dit jaar wel iets merkwaardigs. Het Chinese ministerie van Defensie wil toestemming krijgen om elk vijandelijke satelliet boven het Chinese luchtruim te vernietigen of tijdelijk uit te schakelen. Het zou niet de eerste keer zijn dat het Aziatische land een satelliet vernietigd, want in januari van dit jaar moest een oude weersatelliet het ook vergelden.

Ook wil het ministerie het recht hebben om het Amerikaanse navigatiesysteem GPS uit te kunnen schakelen, met behulp van antisatellietwapens, raketten en grondaanvallen vanaf stations die op aarde zijn gevestigd. Als dit ooit zal gebeuren, zal de VS niet twijfelen en direct China’s eigen navigatiesysteem Beidou aanvallen, en als Rusland zich hier ook mee gaat bemoeien loopt ook het GLONASS-netwerk en het nog niet operationele Europese navigatiesysteem Galileo in gevaar. Als het ministerie van Defensie zijn zin krijgt, lopen dus een hele reeks satellieten gevaar, wat kan leiden tot een ‘wereldoorlog’ in de ruimte.

Op 11 januari van dit jaar vernietigde het communistische land nog een oude weersatelliet met een ballistische raket, die vanuit het Chinese Xichang Satellite Launch Center gelanceerd en bestuurd werd. De satelliet bevond zich op dat moment ongeveer vijfhonderd kilometer boven het Aardse oppervlak en had geen functie meer. Vanuit de Verenigde Staten en Rusland werd met enige verbazing gereageerd op de actie, want in het begin van de jaren tachtig werd er afgesproken dat er geen satellieten meer vernietigd mochten worden.