ESA: navigatienetwerk in 2013 in werking

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA verwacht dat er over vijf jaar, in 2013, genoeg satellieten zijn voor het Europese navigatienetwerk Galileo. De satellieten van het navigatiesysteem worden gelanceerd met de Europese Ariane en de Russische Sojoez-raket. Momenteel bestaat het navigatienetwerk pas uit 1 satelliet van de 30 satellieten, waarvan er 3 reserve zijn.

Het jaar 2013 kwam tevoorschijn na nieuwe planningen van de ruimtevaartorganisatie ESA. Een lijst met lanceringen die samen met de Europese Commissie is besloten bestaat er nog niet. Dit is volgens de ruimtevaartorganisatie ESA wel hard nodig.

De ESA verwacht dat er over drie jaar twee Sojoez-raketten worden gelanceerd met elk vier basissatellieten aan boord. Na de lancering van de Sojoez volgen twee grote Ariane-lanceringen met elk zes satellieten aan boord. In de jaren erna moeten er nog eens vier Sojoez-raketten met elk twee satellieten van het Galileo-netwerk worden gelanceerd. Als alles volgens planning loopt, zal er in 2013 in totaal 24 satellieten zijn, waarna het navigatiesysteem in werking kan treden.