2007 wordt misschien nieuw warmterecord

Het jaar 2007 lijkt op een warmterecord af te stevenen. Dat heeft het KNMI donderdag bekendgemaakt. De gemiddelde temperatuur komt waarschijnlijk uit op 11,2 graden. Als de weersvoorspellingen uitkomen en het komende dagen zachter wordt, kan de gemiddelde temperatuur zelfs uitkomen op 11,3 graden, aldus Rob Sluijter van het KNMI.

De gemiddelde temperatuur over een jaar is normaal 9,8 graden volgens Sluijter. “Door de opwarming van de aarde zal het steeds warmer worden. Vorig jaar was het een bijzonder jaar. Toen was de gemiddelde temperatuur 11,2 graden. Dat record gaan we nu evenaren en waarschijnlijk verbreken.”

Het KNMI berekent de gemiddelde jaartemperaturen sinds 1706. Het oude record stamt uit 1990 met 10,9 graden. In 2006 steeg het record naar 11,2 en nu wordt de 11,3 graden waarschijnlijk gehaald. Door een relatief natte zomer hebben mensen volgens Sluijter niet het gevoel dat het een heel warm jaar is geweest.

“Vooral de eerste helft van het jaar was warm. In april was er sprake van zomerse temperaturen.” Volgens het KNMI waren de temperaturen deze zomer overigens normaal.