Mars bevindt zich dicht bij de aarde

Deze week staat onze rode buurplaneet Mars zeer dicht bij de aarde. Hierdoor ziet Mars er zeer helder uit aan de hemel, en is al met een kleine telescoop details te zien. Doordat de planeet Mars zeer dichtbij de aarde staat, heeft de ruimtetelescoop Hubble hiervan geprofiteerd en een mooie close-up gemaakt.

De Rode Planeet en de aarde draaien in een eivormige baan rond de zon, en om de 26 maanden komen beide planeten dicht bij elkaar. Op 28 augustus 2003 bevond Mars zich op een afstand van 56 miljoen kilometer van de aarde, een record. Afgelopen woensdag stond Mars op een afstand van 88 miljoen kilometer van de aarde. Pas over enkele honderden jaren komt Mars dichterbij de aarde dan in 2003, in het jaar 2287.

De rood-oranje planeet is direct te zien als de zon ondergaat als een heldere ster in het zuidoosten. Mars is de helderste ‘ster’ aan de hemel. Hieronder is een close-up van de Hubble te zien die hij heeft gemaakt op 17 december 2007. Op de foto kun je zien dat er geen stofstormen zijn op onze buurplaneet, wel zijn er wolken te zien boven beide polen.