Piepschuim rond sensor brandstoftank Atlantis weggehaald

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het piepschuim rondom de externe tank weggehaald. Het piepschuim is weggehaald rond een connector voor de bedrading van de brandstofsensoren in de externe tank. Deze brandstofsensoren hebben ervoor gezorgd dat de lancering van de Atlantis is verschoven naar volgend jaar.

De lancering van de Atlantis is enkele weken geleden twee keer uitgesteld omdat de brandstofsensoren onderaan de externe brandstoftank het begaven. Afgelopen dinsdag tankte de technici bij wijze van een test de externe tank nog eens vol. De oorzaak bleek zich te situeren in een elektrische connector die door de wand van de tank, die twee miljoen vloeibare zuurstof en water bevat, gaat. Om de sensoren te onderzoeken wordt er dus een stukje piekschuim rond die connector van 3,4 cm bij 10 cm verwijderd.

Op 27 december gaat de NASA bekijken op welke datum de Atlantis naar het Internationale Ruimtestation ISS kan vertrekken. Momenteel staat de lancering gepland voor 10 januari in het nieuwe jaar, maar die kan dus enkele dagen worden opgeschoven.