Rusland heeft gisteren drie satellieten gelanceerd voor het Russische Glonass-navigatiesysteem. De drie satellieten werden gelanceerd met een Proton-M om 20.32 uur Nederlandse tijd vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan. De Glonass is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS-navigatiesysteem. Het navigatiesysteem bestaat uit 24 satellieten waarvan er al 19 in de ruimte zijn, inclusief de Glonass-M die gisteren werd gelanceerd.
De satellieten bevinden zich in een middelhoge cirkelvormige baan op een hoogte van 19.100 km; iets lager dan bij de Amerikaanse GPS het geval is. Het systeem is ontwikkeld zodat elke satelliet in 11 uur en 15 minuten een volledige baan rond de aarde af legt en ze zijn dusdanig gepositioneerd dat er op elke plek op aarde altijd minimaal 5 boven de horizon zijn. De horizontale positiebepaling was tijdens de hoogtijdagen tot 55 meter nauwkeurig. Voor verticale bepaling was dat 70 meter. De snelheidsvector is tot 15 cm/s en de uitgezonden tijdssignalen zijn tot 1 μs nauwkeurig. Voor Russische militaire toepassingen is een hogere nauwkeurigheid tot op 10 meter beschikbaar via het zogenaamde P-signaal.
Het Glonass-navigatiesysteem is al in de jaren tachtig door het Russische leger bedacht, maar was aan het verouderen. Het Kremlin besliste daarom dat een moderniseringsoperatie in 2012 af moest zijn. Het navigatiesysteem is volgens planning eind volgend jaar volledig operationeel.