Lancering Space Shuttle Atlantis uitgesteld

De missie van de Space Shuttle naar het Internationale Ruimtestation ISS zal waarschijnlijk een paar dagen of zelfs weken worden uitgesteld als gevolg van het onderzoek door technici aan de elektrische sensoren in de externe tank van de Space Shuttle. [update: 21.45 uur]

Door problemen aan de brandstofsensoren, een belangrijk veiligheidssysteem, is de lancering van de Space Shuttle al keer op keer uitgesteld. De NASA had de lancering van de Atlantis al op 10 januari gezet. De shuttleprogrammaleider Wayne Hale had afgelopen week al voorspeld dat de lancering van de Atlantis uitgesteld zou worden als tijdens het onderzoek een slechte aansluiting was gevonden.

Gisteren zei Hale dat het waarschijnlijk enkele dagen of weken duurde voordat ze het probleem hadden gevonden en hersteld, maar dat het te vroeg was om een nieuwe lanceerdatum te prikken omdat er nog veel gedaan moest worden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft al twee jaar af en toe problemen met de brandstofsensoren van de externe tank. De sensoren voorkomen dat de belangrijkste motoren draaien als de externe tank leeg is, wat rampzalig gevolgen kan hebben. De Atlantis heeft aan boord het eerste Europese ruimtelaboratorium Columbus aan boord.

Update: 21.45 uur
De ruimtevaartorganisatie heeft zojuist bekend gemaakt dat het niet mogelijk is om Atlantis op 10 januari 2008 de ruimte in te schieten richting het ruimtestation ISS. Wanneer de shuttle met de Europese module Columbus wel gelanceerd kan worden is nog niet bekend.