De kans op een inslag van een miniplaneetje op de planeet Mars is toegenomen. De inslagkans op de planeet Mars door de asteroïde 2007 WD5 is van 1,9% (1 op de 75) toegenomen naar 3,9% (1 op de 25). Dit is een nieuwe berekening van het Near Earth Object Program van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL).
De kans op een inslag is toegenomen als gevolg van een nieuwe berekening met de recente en verfijnde baan. Hierdoor is de kans toegenomen naar een verassende 3,9%, een kans van ongeveer 1 op de 25, aldus JPLs Near Earth Object Program-website, die gisteren is bijgewerkt.
“Dit soort asteroïdeinslagen zijn extreem zeldzaam. We zijn al lange tijd bezig met het volgen van ruimterotsen, maar dit is de eerste keer dat we ook echt uitkijken naar de dag van inslag,” zei Steve Chesley, een astronoom die deelneemt aan het Near Earth Object Program van NASA’s Jet Propulsion Laboratory. Het object 2007 WD5 is iets groter dan de ruimterots die in 1908 boven Siberië explodeerde en ervoor zorgde dat zo’n zestig miljoen bomen in enkele luttele seconden verdwenen, en bevindt zich op dit moment precies tussen de banen van de aarde en Mars in.
Indien de asteroïde echt inslaat op Mars zal de equator van de rode planeet het meest gevaar lopen, waar NASA’s Mars Exploration Rover Opportunity al sinds 2004 onderzoek doet aan het Martiaanse oppervlak. Echter loopt de robot geen gevaar, omdat deze zich bevindt buiten de verwachte inslagzone. Met een snelheid van zo’n 13 kilometer per seconde zal de impact van asteroïde 2007 WD5 vermoedelijk een krater ter grootte van de Arizonakrater doen laten ontstaan.
Een kans van 1 op de 25 is relatief groot, hoewel een inslag nog steeds uit te sluiten is. Er zullen komende weken nieuwe waarnemingen worden verricht om de exacte baan van de asteroïde te berekenen, waardoor de inslagkans kan toenemen of juist kan afnemen. Op de website van het JPL staat wanneer de asteroïde inslaat, dat dat dan zal gebeuren op 30 januari om 11.55 uur Nederlandse tijd met een foutmarge van een paar minuten.