Nieuw type dubbelster heeft de vorm van een pinda

We zijn nog lang niet uitgekeken op het universum, zo blijkt ook nu weer. Astronomen van de Universiteit van Ohio in de Verenigde Staten zijn namelijk op een totaal nieuw object gestuit: een sterrensysteem dat bestaat uit twee massieve gele sterren die vermoedelijk de voorouders zijn van supernovae en voortdurend met elkaar in verbinding staan, waardoor ze een pindavormige ster lijken te vormen. Het tweetal werd in januari 2007 ontdekt en bevindt zich op dertien miljoen lichtjaar van de aarde.

(meer…)

Lees verder Nieuw type dubbelster heeft de vorm van een pinda

Hubble fotografeert exploderende ster in NGC 2397

Een nieuwe opname van de Hubble Space Telescope laat het vroege stadium zien van een supernova in het stelsel NGC 2397, welke zich op een afstand van zestig miljoen lichtjaar van de aarde bevindt en een typisch voorbeeld is van een klassiek spiraalstelsel dat wordt gekenmerkt door de stofbanden langs diens armen. De observaties die gedaan werden met de ruimtetelescoop werpen licht op individuele sterren in nabijgelegen stelsels en welke daarvan exploderen aan het einde van hun leven.

(meer…)

Lees verder Hubble fotografeert exploderende ster in NGC 2397

Nieuwe, prachtige 3D-beelden van ravijn op Mars

ESA’s Mars Express heeft op een indrukwekkende wijze een landschap op onze buurplaneet driedimensionaal in kaart gebracht met zijn hogeresolutie-stereocamera, de HRSC genaamd. De beelden laten Hebes Chasma zien, een merkwaardig bergachtig gebied dat zich bevindt in een ravijn dat in het bezit is van rivierachtige ‘vingers’ die over het Martiaanse oppervlak lopen. De door de ruimtesonde gefotografeerde regio toont kenmerken die een resolutie hebben van maarliefst vijftien meter.

(meer…)

Lees verder Nieuwe, prachtige 3D-beelden van ravijn op Mars

Zomertijd komende nacht weer van kracht

De klok moet komende nacht weer een uur vooruit. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok van twee naar drie uur. Dat betekent een uur korter slapen, maar in de avonduren een uur langer genieten van het daglicht. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en ’s avonds om half tien al donker zijn. Het veranderen van de klok zorgt ervoor dat de daglichtperiode verschuift.

(meer…)

Lees verder Zomertijd komende nacht weer van kracht

Focal Plane Array met succes getest door ASTRON

ASTRON heeft de afgelopen weken de eerste succesvolle waarnemingen verricht met een zogenaamde Focal Plane Array (FPA) op één van de schotels van de Westerbork telescoop. Focal Plane Arrays zijn clusters van ontvangers en vormen de kern van het toekomstige APERTIF systeem. Het FPA systeem is ontwikkeld door ASTRON en vertegenwoordigt een enorme sprong voorwaarts voor astronomie en de technologieontwikkeling van radiosensoren.

(meer…)

Lees verder Focal Plane Array met succes getest door ASTRON

Jules Verne nadert ISS voor testmanoeuvres en koppeling

ESA’s Automated Transfer Vehicle (ATV) Jules Verne maakt zich op voor de allereerste Europese automatische koppeling in de ruimte ooit. Tijdens twee ‘demonstratiedagen’ op 29 en 31 maart worden de manoeuvres en noodprocedures geoefend. Werken alle systemen naar behoren, dan is 3 april de eerste mogelijkheid om de koppeling uit te voeren.

(meer…)

Lees verder Jules Verne nadert ISS voor testmanoeuvres en koppeling

JAXA keurt papieren vliegtuig goed voor ‘lancering’

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft het experiment met een papieren vliegtuigje goedgekeurd. Het papieren vliegtuigje wordt ‘gelanceerd’ vanuit het Internationale Ruimtestation ISS om het traject naar aarde te bestuderen en te kijken voor toekomstige ontwerpen van ruimtevaarttuigen. De lancering moet binnen drie jaar plaatsvinden.

(meer…)

Lees verder JAXA keurt papieren vliegtuig goed voor ‘lancering’

Nauwkeurigste leeftijd van het heelal is 13,73 miljard jaar

NASA’s Wilkinson Microwave Anisotopy sonde (WMAP) heeft de beste metingen verricht om de leeftijd van het heelal te bepalen. Volgens zeer nauwkeurige observaties van microgolfstraling dat is waargenomen vanuit het heelal kunnen wetenschappers de leeftijd van het universum schatten op 13,73 miljard jaar, met een foutmarge van 0,87%, dus plusminus 120 miljoen jaar.

(meer…)

Lees verder Nauwkeurigste leeftijd van het heelal is 13,73 miljard jaar

‘Earth Hour’ doet het licht uit

Morgen vindt wereldwijd een actie plaats tegen energieverspilling en CO2-uitstoot. Overal ter wereld een uurtje het licht uit. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) hoop dat zoveel mogelijk steden zaterdag 29 maart om 20.00 uur lokale tijd, waar dan ook, meedoen met het initiatief de lichten tijdelijk te doven. Dit onder de noemer Earth Hour.

(meer…)

Lees verder ‘Earth Hour’ doet het licht uit

Ingrediënten voor leven gevonden op Enceladus

NASA’s ruimtesonde Cassini heeft in een geiser die afkomstig was van het oppervlak van Saturnus’ maan Enceladus een verassend organisch mengsel aangetroffen, waarvan het verschillende monsters heeft kunnen nemen tijdens een flyby langs het object op 12 maart jongstleden. Wetenschappers zijn aangenaam verrast door het feit dat deze kleine maan zo actief en warm is en overvloeit van waterdamp en chemicaliën die waarschijnlijk de bouwstenen voor het leven op aarde vormen.

(meer…)

Lees verder Ingrediënten voor leven gevonden op Enceladus

Space Shuttle Endeavour op aarde geland

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is donderdag om 1.38 uur (Nederlandse tijd) op het Kennedy Space Center in Florida geland. Door de slechte weersomstandigheden had de Endeavour de vaste baan rond de aarde anderhalf uur later verlaten dan de bedoeling was.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Endeavour op aarde geland

Bewijs voor grootste inslagkrater Britse eilanden gevonden

De grootste meteoriet die ooit de Britse eilanden heeft getroffen is volgens een groep wetenschappers gevonden. Onderzoekers van de universiteiten uit Oxford en Aberdeen denken dat een groot object het noordwestelijke deel Schotland 1,2 miljard jaar geleden heeft getroffen. De meteoriet sloeg in nabij de huidige stad Ullapool. Er werden brokstukken gevonden en er wordt geloofd dat deze stukken de inslagkrater hebben gevormd.

(meer…)

Lees verder Bewijs voor grootste inslagkrater Britse eilanden gevonden

Grote ijsplaat op Antarctica brokkelt af

Een ijsplaat van 13.000 vierkante kilometer in Antarctica brokkelt af in een veel sneller tempo dan was voorzien. Dat blijkt uit satellietbeelden van het sneeuw- en ijsdatacentrum van een universiteit in Colorado. Op de beelden is te zien dat het afbrokkelen van de Wilkins-ijsschots op 28 februari begon. Inmiddels is een oppervlakte van 415 vierkante kilometer verdwenen van de enorme plaat ijs.

(meer…)

Lees verder Grote ijsplaat op Antarctica brokkelt af

Marsrover Spirit gered van de ondergang

De ruimtevaartorganisatie NASA heeft zojuist medegedeeld dat het absoluut niet van plan is om de activiteiten van Marsrover Spirit stop te zetten. Ook zullen de rover Opportunity en de gisteren nog bijna opgegeven ruimtesonde Mars Odyssey door blijven gaan met hun werkzaamheden op en rond onze rode buurplaneet. Uit een brief die vorige week ontvangen werd op het Jet Propulsion Laboratory bleek dat er voor vier miljoen dollar bezuinigd zou moeten worden, maar dat is niet meer het geval.

(meer…)

Lees verder Marsrover Spirit gered van de ondergang

Endeavour op weg terug naar aarde

Het ruimteschip Endeavour is dinsdag losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS om terug te keren naar de aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten. Het loskoppelen van de Endeavour met de zevenkoppige bemanning gebeurde om 01:25 uur Nederlandse tijd. Dat was bijna een half uur later dan gepland. De vertraging was het gevolg van een probleempje met een zonnepaneel.

(meer…)

Lees verder Endeavour op weg terug naar aarde

ESA’s Envisat detecteert regionale menselijke CO2 uitstoot

Wetenschappers hebben voor het eerst lokaal verhoogde koolstofdioxideniveaus door menselijke uitstoot weten te detecteren. Ze deden dat met gegevens van het deels in Nederlands gebouwde instrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s klimaatsatelliet Envisat. Dr. Michael Buchwitz van de Universiteit van Bremen ontdekte samen met zijn collega’s verhoogde, door mensen veroorzaakte CO2 concentraties boven Europa.

(meer…)

Lees verder ESA’s Envisat detecteert regionale menselijke CO2 uitstoot

Astronauten maken de laatste ruimtewandeling

De astronauten Behnken en Foreman hebben vanmorgen de vijfde en laatste ruimtewandeling gemaakt. Dit uitje duurde 6 uur en 2 minuten. Tijdens deze ruimtewandeling deden ze reparatiewerk aan het ISS. De bemanning die momenteel verblijft in het complex zal maandagavond om 22:43 Nederlandse tijd afscheid nemen van het internationale ruimtestation ISS.

(meer…)

Lees verder Astronauten maken de laatste ruimtewandeling

Boemerang werkt ook in de ruimte

De astronaut Takao Doi heeft dinsdag vanuit het internationale ruimtestation een boemerang losgelaten en bevestigde dat deze bijna hetzelfde gedrag vertoonde als op aarde. Dat heeft een woordvoerdster van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA vandaag medegedeeld. De Japanner werd, voordat hij enkele weken geleden naar het ISS, door de wereldkampioen boemerang gooien Yasuhiro Togai uitgedaagd om het houten voorwerp tijdens zijn vrije tijd in het complex te gooien.

(meer…)

Lees verder Boemerang werkt ook in de ruimte

Maan Titan bezit mogelijk levensvatbare oceaan

Volgens wetenschappers ligt er mogelijk een oceaan met chemische ingrediënten voor leven verscholen onder het oppervlak van Saturnus’ maan Titan, welke in combinatie met zijn dichte atmosfeer de oorzaak is van verschuivingen die plaatsvinden op de grootste maan van de ringenplaneet. Radarwaarnemingen die de afgelopen drie jaar zijn uitgevoerd door de ruimtesonde Cassini hebben namelijk aangetoond dat snelheid waarmee Titan ronddraait in dat tijdsbestek een klein beetje is verhoogd.

(meer…)

Lees verder Maan Titan bezit mogelijk levensvatbare oceaan

Helderste gammaflits ooit breekt alle records

De Swift-satelliet heeft woensdagochtend om 07:13 uur Nederlandse tijd de krachtigste uitbarsting in het heelal geregistreerd die tot nu toe werd waargenomen. Op dat moment verscheen er in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) namelijk een gammaflits, waarvan de bron zich op een afstand van maarliefst zeven miljard lichtjaar van de aarde bevond. De flits werd met telescopen van verschillende observatoria op de grond vastgelegd en was zelfs korte tijd met het blote oog zichtbaar aan de hemel.

(meer…)

Lees verder Helderste gammaflits ooit breekt alle records

Methaan ontdekt op verafgelegen exoplaneet

Voor het eerst is de koolstofverbinding methaan aangetroffen in de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel, zo heeft de ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt. Het gaat om de eerste vondst van een organisch molecuul bij een exoplaneet – de planeet HD 18973b, die zich op 63 lichtjaar van ons bevindt in het sterrenbeeld Vulpecula. Het betreft een exoplaneet van het type “hete Jupiter”, welke lijken op ‘onze’ Jupiter, maar veel dichter bij hun moederster draaien.

(meer…)

Lees verder Methaan ontdekt op verafgelegen exoplaneet

Sciencefictionauteur Arthur C. Clarke overleden

De Britse sciencefictionauteur Arthur C. Clarke is woensdag (lokale tijd) in een ziekenhuis in Sri Lanka overleden, op 90-jarige leeftijd. Dat heeft zijn assistent Rohan de Silva laten weten. Clarke werd wereldberoemd met zijn, later door Stanley Kubrick verfilmde, roman ‘2001: A Space Odyssey’ uit 1953. De Britse schrijver en wetenschapper woonde sinds 1956 in Colombo en schreef meer dan tachtig boeken. “Sir Arthur overleed kort geleden in het Apollo ziekenhuis,” aldus De Silva.

(meer…)

Lees verder Sciencefictionauteur Arthur C. Clarke overleden

Robotarm Dextre krijgt werktuigen

Twee astronauten hebben maandag tijdens een ruimtewandeling de werktuigen bevestigd aan de nieuwe robot van het International Space Station (ISS). De robot, Dextre genaamd, wordt uiteindelijk vier meter hoog en 1500 kilo zwaar. Dextre moet taken van astronauten ondersteunen en andere taken in de loop van de tijd overnemen. De robot, die van Canadese makelij is, heeft zeven gewrichten per arm en kan draaien vanuit zijn middel.

(meer…)

Lees verder Robotarm Dextre krijgt werktuigen

Gronings bedrijf zoekt naar leven op Mars

Het Groningse biotechnologische bedrijf Bioclear gaat speuren naar sporen van leven op Mars. Het bedrijf installeert daartoe onderzoeksapparatuur in een vlucht met de Exomars Rover, die in 2013 de lucht in gaat. Die vlucht gaat twee jaar duren. Op Mars worden grondboringen verricht om monsters te kunnen onderzoeken. “We gaan dan kijken of er moleculen te vinden zijn die er op duiden dat er leven is, of dat er ooit leven is geweest”, zei dinsdagmorgen een woordvoerder van het bedrijf.

(meer…)

Lees verder Gronings bedrijf zoekt naar leven op Mars

Pizzamaan Io zorgt voor ontstaan vlekken op Jupiter

Talloze gloeiende plekken die onlangs ontdekt werden met behulp van de Hubble Space Telescope op planeet Jupiter zijn naar alle waarschijnlijkheid het resultaat van elektronenstralen die ontstaan door de vulkanische maan Io. Het object, dat in zijn geheel bedekt lijkt te zijn met de lava van honderden verschillende vulkanen, is het meest vulkanisch actieve hemellichaam dat te vinden is in ons zonnestelsel. De pizzamaan is ook de oorzaak van het noorderlicht dat te vinden is op de gasplaneet.

(meer…)

Lees verder Pizzamaan Io zorgt voor ontstaan vlekken op Jupiter

Meteorietinslag Peru in tegenstrijding met huidige theorie

De recente inslag van een meteoriet in Peru zet de bestaande theorieën over het inslaan van meteorieten op hun kop, zo heeft de BBC op gezag van geoloog Peter Schultz van de Brown Universiteit gemeld. Het brokstuk uit de ruimte heeft immers afwijkend gedrag vertoond. Op 15 september werd het Peruaanse Carancas, nabij het Titicacameer aan de grens met Bolivië, opgeschrikt door de inslag van een meteoriet die een krater van 15 meter breed sloeg. Even later was die met grondwater gevuld.

(meer…)

Lees verder Meteorietinslag Peru in tegenstrijding met huidige theorie

Giftige brandstof en puin regent neer over Siberië

De trappen van raketten die gelanceerd worden vanaf het lanceerplatform van het Kennedy Space Center in Florida belanden altijd in de Atlantische Oceaan, ver van de bewoonde wereld, maar mensen die wonen in de normaal rustige en schilderachtige republiek van Altai in Siberië moeten een oogje in het zeil houden wanneer er een raket op weg gaat naar de ruimte vanaf het nabijgelegen Baikonur Cosmodrome in Kazachstan. Op dat moment is het namelijk nogal gevaarlijk om in het gebied te wonen.

(meer…)

Lees verder Giftige brandstof en puin regent neer over Siberië

Neutrino’s kunnen buitenaardse wezens verraden

Indien er ergens in het universum een buitenaardse beschaving een gigantische deeltjesversneller heeft gebouwd, kunnen wij vanaf 2011 een signaal opgevangen van de neutrino’s die bij het plaatsvinden van hoog-energieke botsingen in een dergelijke machine ontstaan. Dat beweert althans de wetenschapper Zurab Silagadze van het Instituut voor Nucleaire Fysica in de Russische stad Novosibirsk. Dertig jaar geleden werd dit idee al geopperd en nog steeds bestaat er de hoop dat dit ooit is gebeurd.

(meer…)

Lees verder Neutrino’s kunnen buitenaardse wezens verraden

Google Sky ook via browser te bekijken

Google heeft van zijn Google Sky een online versie gemaakt. Google Sky werd afgelopen jaar geïntroduceerd als een functie in Google Earth. Vanaf nu hoef je niet meer Google Earth te downloaden om met Google door de ruimte te reizen. De webversie van Google Sky is gebaseerd op de Google Maps. Met Google Sky kun je enkele tienduizenden deep-sky objecten bekijken, direct op naam zoeken en diep inzoomen. Het is ook gewoon mogelijk kom wat rond te ‘reizen’ over de interactieve kaart.

(meer…)

Lees verder Google Sky ook via browser te bekijken

Robotarm Dextre geïnstalleerd

Twee astronauten hebben zondag tijdens een ruimtewandeling drieënhalve meter lange armen bevestigd aan een nieuwe robot van het internationale ruimtestation (ISS). De robot, Dextre genaamd, wordt uiteindelijk vier meter hoog en 1500 kilo zwaar. Dextre moet taken van astronauten ondersteunen en andere taken in de loop van de tijd overnemen.

(meer…)

Lees verder Robotarm Dextre geïnstalleerd

Lancering Proton-raket met Amerikaanse satelliet mislukt

Een Russische Proton-M-draagraket is er niet in geslaagd een Amerikaanse telecomsatelliet te lanceren, zo heeft het Amerikaans-Russische lanceerbedrijf ILS gemeld. Het betrof geen ontploffing of crash. De raket vertrok om 00:18 uur Nederlandse tijd op de basis Bajkonoer in Kazachstan met de Americom 14 (AMC-14)-satelliet. De drie eerste trappen van de zware draagraket functioneerden normaal, maar de tweede van drie ontbrandingen van de baaninjector Breeze-M faalde.

(meer…)

Lees verder Lancering Proton-raket met Amerikaanse satelliet mislukt

Passage Cassini langs Enceladus grotendeels mislukt

De ruimtesonde Cassini heeft de passage langs Saturnus’ maan Enceladus overleefd en kon verschillende close-up foto’s maken en andere gegevens verzamelen van het object. Toch is niet alles volgens plan verlopen, omdat een essentieel experiment, welke belangrijk was voor het achterhalen van de herkomst van de grote geisers op Enceladus, is mislukt. De sonde faalde namelijk om op het cruciale moment gegevens over de pluimen te verzamelen en kan dat pas in augustus opnieuw proberen.

(meer…)

Lees verder Passage Cassini langs Enceladus grotendeels mislukt

Honderd meteorieten brachten explosie van leven teweeg

Meer dan vierhonderd miljoen jaar geleden werd onze planeet in korte tijd geraakt door meer dan honderd meteorieten die een doorsnee hadden van ongeveer één kilometer, zo hebben onderzoekers van twee universiteiten in de Zweedse steden Kopenhagen en Lund ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek naar verschillende meteorieten, fossielen en het materiaal in Lockne krater, welke tevens lieten zien dat de catastrofale inslagen een explosie van leven op aarde teweeg brachten.

(meer…)

Lees verder Honderd meteorieten brachten explosie van leven teweeg

Ingrediënten voor aards leven kwamen uit de ruimte

Niemand weet hoe het leven op onze planeet precies begon, maar de kans is groot dat de primoridale soep op de vroegere aarde veel ingrediënten voor het ontstaan van de eerste levensvormen uit de ruimte kreeg toegediend. Er zijn namelijk hoge concentraties van aminozuren ontdekt in twee meteorieten die meer dan tien keer zoveel van deze stof in hun bezit hebben dan normaal het geval is bij deze rotsen. Was ons zonnestelsel in zijn jeugd in het bezit van meer organische stoffen dan we tot nu toe veronderstelden?

(meer…)

Lees verder Ingrediënten voor aards leven kwamen uit de ruimte

Brokstukken Russische raket doden vier paarden

En Siberische boer heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos aangeklaagd. De man zegt dat neerkomende raketonderdelen vier van zijn paarden het leven hebben gekost, meldde het Russische persbureau Interfax donderdag. Waarschijnlijk zijn de brokstukken afkomstig van een raket die is opgestegen op de Russische basis Baikonur in Kazachstan. De stukken sloegen in het weiland in en verwondden de paarden zo ernstig dat die overleden.

(meer…)

Lees verder Brokstukken Russische raket doden vier paarden

VS lanceert geheime spionagesatelliet

Vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië heeft een Atlas-5 draagraket succesvol een Amerikaanse spionagesatelliet gelanceerd, zo hebben Amerikaanse ruimtevaartbronnen gemeld. Er is enkel bekend dat het om de NROL-28 missie gaat. De draagraket Atlas-5 vertrok voor het eerst van luchtmacht basis Vandenberg na tevoren al op Cape Canaveral te zijn ingezet. De lancering gebeurde om 11.02 uur Nederlandse tijd.

(meer…)

Lees verder VS lanceert geheime spionagesatelliet

Komend weekend Nationale Sterrenkijkdagen

In het weekend van 14 t/m 16 maart 2008 worden in Nederland voor de 32-ste keer de jaarlijkse landelijke sterrenkijkdagen gehouden. Op 74 plaatsen door heel Nederland is het publiek (jong en oud!) welkom. De meeste sterrenwachten, een aantal KNVWS-afdelingen en andere enthousiaste amateurs stellen dan hun deuren open om het publiek op informele wijze te laten kennisnemen van sterrenkunde.

(meer…)

Lees verder Komend weekend Nationale Sterrenkijkdagen

Space Shuttle Endeavour gekoppeld aan ISS

Twee dagen na de lancering is het Amerikaanse ruimteveer Endeavour donderdagochtend aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS. De Space Shuttle Endeavour is vanmorgen om 04:48 uur met succes gekoppeld aan het internationale ruimtestaion ISS. Voordat de Shuttle koppelde aan het ISS maakte de bemanning van het ISS foto’s van het hitteschild van de Shuttle.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Endeavour gekoppeld aan ISS

NASA staat voor een raadsel over brokstuk Endeavour

De bemanning van de Space Shuttle Endeavour heeft vandaag het hitteschild geïnspecteerd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA staat voor een raadsel hoe het brokstuk de voorkant van Endeavour heeft kunnen raken, tien seconden na de lift-off vanaf het Kennedy Space Centre in Florida.

(meer…)

Lees verder NASA staat voor een raadsel over brokstuk Endeavour

Space Shuttle Endeavour gelanceerd

Ruimteveer Endeavour is dinsdag om 07.28 Nederlandse tijd gelanceerd vanuit Cape Canaveral (Florida). Het ruimteschip vervoert een Canadees robotsysteem en het eerste deel van een Japans ruimtelaboratorium naar het internationale ruimtestation ISS. Zeven astronauten gaan zestien dagen in de ruimte doorbrengen, de langste missie sinds de bouw van ISS in 1998 begon. De koppeling is voor donderdag rond 4 uur Nederlandse tijd voorzien.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Endeavour gelanceerd

Planeten dragen toch hun steentje bij aan vorming planetaire nevels

In ons melkwegstelsel zijn op dit moment ongeveer vijftienhonderd sterren aanbeland in de fase waarin zij hun laatste adem uitblazen en een planetaire nevel vormen. Tot op de dag van vandaag werd verondersteld dat deze wolken van gas en stof niets te maken hadden met planeten en andere kleine objecten, maar astronomen van de Universiteit van Rochester in Engeland brengen daar nu verandering in. Volgens hen oefenen andere sterren en planeten namelijk wel degelijk invloed uit op deze nevels.

(meer…)

Lees verder Planeten dragen toch hun steentje bij aan vorming planetaire nevels

Plannen voor installeren ‘Doomsday ark’ op de maan

Er worden op dit moment plannen gemaakt voor de installatie van een opslagplaats voor belangrijke informatie op de maan, zo werd vanmiddag bekend gemaakt op een bijeenkomst van enkele tientallen wetenschappers in Strasbourg, Frankrijk. De zogeheten ‘Doomsday ark’ zal hulpmiddelen moeten verstrekken in het geval dat (een groot deel van) de mensheid ooit wordt vernietigd en de wereldbevolking opnieuw opgebouwd moet worden. De eerste ark moet in 2020 op onze naaste buur staan.

(meer…)

Lees verder Plannen voor installeren ‘Doomsday ark’ op de maan

ATV Jules Verne vanochtend met succes gelanceerd

ATV Jules Verne is vanochtend met succes door een Ariane 5-raket in een lage baan om de aarde gelanceerd. Jules Verne is het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is een nieuwe serie autonome ruimtevaartuigen, ontworpen om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden en afval mee terug te nemen. De komende weken zal het voertuig manoeuvres uitvoeren op weg naar het ruimtestation, om daar uiteindelijk aan te koppelen.

(meer…)

Lees verder ATV Jules Verne vanochtend met succes gelanceerd

Help mee en word journalist!

AstroVersum wordt al iets meer dan 1,5 jaar onderhouden door twee mensen die jullie op de hoogte willen houden van het laatste nieuws uit de wereld van de astronomie en ruimtevaart. Omdat wij het de afgelopen tijd ook met andere zaken druk hebben, waardoor er soms enkele dagen geen nieuws geplaatst wordt, vragen we jullie hulp. Lijkt het je iets om mee te helpen met het schrijven en van nieuwsberichten en het actueel houden van deze site? Lees dan gauw verder en draag je steentje bij!

(meer…)

Lees verder Help mee en word journalist!

Tweede aarde kan ontdekt worden bij dichtstbijzijnde ster

Een nieuwe studie suggereert dat Alpha Centauri, de dichtstbijzijnde ster die we kennen, omcirkelt wordt door een tweede aarde. Een telescoop die permanent op deze ster getraind is zou in staat moeten zijn om minieme schommelingen op te vangen van een kleine rotsachtige planeet. Zijn moederster bevindt zich op een afstand van zo’n vier lichtjaar van de zon en maakt, samen met een andere zonachtige ster, deel uit van een dubbelstersysteem dat volgens onderzoekers rijk is aan zware elementen.

(meer…)

Lees verder Tweede aarde kan ontdekt worden bij dichtstbijzijnde ster

Mars Reconnaissance Orbiter fotografeert lawine op Mars

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft voor het eerst een foto gemaakt van een reeks lawines op de rode planeet Mars. Het zijn lawines van ijs en stof in de buurt van de Noordpool van de buurplaneet van de aarde. De afbeelding is één van de 2400 opnames die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA afgelopen maandag heeft vrijgegeven en werd op 19 februari van dit jaar gemaakt. Het was puur toeval dat de lawines ontstonden toen de orbiter over het gebied vloog.

(meer…)

Lees verder Mars Reconnaissance Orbiter fotografeert lawine op Mars

Canadese astronomen jagen op meteoren

Astronomen van de Universiteit van Londen in Canada hebben de afgelopen tijd geprobeerd om een heldere meteoor op video vast te leggen. Met een netwerk van zogeheten all-sky camera’s, welke zijn opgesteld in het zuidelijke deel van de provincie Ontario, is dat gelukt. Volgens Peter Brown, die gespecialeerd is in meteoren en meteorieten, werd er afgelopen woensdag om 22.59 uur lokale tijd een heldere vuurbol geregistreerd. De verschijning was de aanleiding van veel ongeruste telefoontjes.

(meer…)

Lees verder Canadese astronomen jagen op meteoren

Ring ontdekt rondom Saturnus’ maan Rhea?

Een reeks van zes instrumenten van NASA’s ruimtesonde Cassini heeft tijdens een flyby in november 2005 mogelijk een ring van stof ontdekt rondom Rhea, de twee na grootste maan van gasplaneet Saturnus. De ring bestaat vermoedelijk uit een schijf met deeltjes ter grootte van kiezelstenen tot rotsblokken en een wolk van stof die reikt tot ongeveer 5900 kilometer van het centrum van de maan, wat neerkomt op vier maal de diameter van Rhea. Het materiaal dat het object omcirkelt is nog niet gefotografeerd.

(meer…)

Lees verder Ring ontdekt rondom Saturnus’ maan Rhea?

VS: ‘China wordt gevaarlijk in de ruimte’

China is bezig zich te wapenen tegen het gebruik van satellieten en andere objecten in de ruimte door zijn tegenstanders in tijden van crisis. Dat beweert het Amerikaanse ministerie van defensie in een maandag aan het Congres gepresenteerd rapport. Het werkt hard aan zijn commerciële ruimteprogramma, en delen daarvan kunnen ook worden gebruikt voor militaire doeleinden, aldus het Pentagon. De Amerikanen maken zich vooral zorgen over het eventueel uitschakelen van satellieten door de Chinezen.

(meer…)

Lees verder VS: ‘China wordt gevaarlijk in de ruimte’

De laatste bekentenissen van een stervende ster

Met behulp van de Hubble Space Telescope zijn structuren in een gloeiende bubbel van gas en stof bij een stervende ster onthult die voorheen nog niet zo goed in beeld konden worden gebracht. In november van het afgelopen jaar wierp de ruimtetelescoop een blik op de planetaire nevel NGC 2371, waarin een enorm hete kern te vinden is van een voormalige rode reuzenster. De temperatuur op het oppervlak van dit object, welke op 4300 lichtjaar van de aarde ligt, bedraagt zo’n 135.000 graden Celsius.

(meer…)

Lees verder De laatste bekentenissen van een stervende ster

Nederlandse zonnepanelen op Europese ruimtevrachtschip

Op 8 maart om 05:23 uur wordt vanaf Kourou (Frans Guyana), het eerste Europese ruimtevrachtschip, de Jules Verne, gelanceerd. Dit Automated Transfer Vehicle (ATV) voor transport in de ruimte wordt gelanceerd op de Europese raket Ariane-5 en koppelt volautomatisch aan het International Space Station (ISS). Nu het Europese laboratorium, Columbus, succesvol aan het ruimtestation ISS is toegevoegd, zal Europa bijdragen aan het in gebruik houden van het ruimtestation ISS door regelmatig ATV’s te lanceren.

(meer…)

Lees verder Nederlandse zonnepanelen op Europese ruimtevrachtschip

End of content

No more pages to load