Water op Mars was veel te zoutig voor leven

Volgens een nieuw onderzoek was het vroegere water op Mars veel te zoutig om leven toe te laten staan. Deze ontdekking komt net op het moment dat Phoenix voor drie maanden geland is op onze buurplaneet om te graven naar ijs en te kijken of er ooit leven was te vinden onder het oppervlak. Wetenschappers van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Stony Brook zijn tot deze conclusie gekomen nadat ze zoutafzettingen van een gesteente bestudeerd hadden.

(meer…)

Lees verder Water op Mars was veel te zoutig voor leven

Phoenix mogelijk gestuit op Martiaans ijs

Wetenschappers die zich bezighouden met de missie van Phoenix denken dat de lander mogelijk op ijs gestuit is dat zichtbaar is geworden toen het vaartuig terechtkwam op het oppervlak en er zand werd weggeblazen. Het mogelijke ijs is te zien op een opname die de camera van de robotarm van Phoenix maakte onder de lander, in de buurt van één van zijn poten. De camera moest aan de onderkant van de lander kijken om te bepalen of de graafwerkzaamheden gestart zouden kunnen worden. (update)

(meer…)

Lees verder Phoenix mogelijk gestuit op Martiaans ijs

Space Shuttle Discovery succesvol gelanceerd!

Op het Kennedy Space Center in Florida zijn technici bezig met het verrichten van de laatste handelingen voor de lancering van Space Shuttle Discovery. Vandaag om 23.02 uur Nederlandse tijd moet het ruimteveer vertrekken richting het ruimtestation ISS en gaat de missie STS-124, de derde missie van dit jaar, van start. Volgens de ruimtevaartorganisatie ligt men precies op schema, zijn er nog geen problemen geconstateerd en is de kans op goed weer tijdens de lancering tachtig procent. (update)

(meer…)

Lees verder Space Shuttle Discovery succesvol gelanceerd!

Rollen opblaasbare robots in de toekomst over Mars?

Het is goed mogelijk dat er op een dag bolvormige robots te vinden zijn op het oppervlak van planeet Mars, welke ontwikkeld zijn door ingenieurs die denken dat het onderzoek doen in omvangrijke gebieden op andere planeten met minder geld tot stand gebracht kan worden. Volgens hen zijn de kosten voor de ontwikkeling van de opblaasbare rovers vrij laag en kunnen ze met één batterijlading meer dan honderd kilometer afleggen. In Zweden houdt men zich met die ontwikkeling op dit moment bezig.

(meer…)

Lees verder Rollen opblaasbare robots in de toekomst over Mars?

Enige toilet in het internationale ruimtestation ISS kapot

Astronaut of loodgieter, deze beroepen bleken de afgelopen dagen erg dicht bij elkaar te liggen in de ruimte. De bemanningsleden van het internationaal ruimtestation ISS moesten noodgedwongen hun tijd besteden aan het repareren van het toilet in plaats van aan onderzoek in de ruimte. De bemanning moest een week lang haar behoefte doen in het kleinste kamertje van de Soyuz die aan het ruimtestation gekoppeld is.

(meer…)

Lees verder Enige toilet in het internationale ruimtestation ISS kapot

Gelande Phoenix opnieuw vastgelegd door ruimtesonde (update)

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft Phoenix – die in de nacht van zondag op maandag succesvol terechtkwam op onze buurplaneet Mars – opnieuw onder de loep weten te nemen. De gedetailleerde opname, welke zo’n 22 uur na de landing werd gemaakt, laat onder meer de parachute, het hitteschild en de lander zelf zien. Het ruimtevaartuig bevond zich op het moment van het nemen van de foto ongeveer zevenhonderd kilometer boven Phoenix, welke al talloze beelden naar de aarde heeft verzonden.

(meer…)

Lees verder Gelande Phoenix opnieuw vastgelegd door ruimtesonde (update)

Oude beelden ontwaren ijsafzettingen op Pluto

Dankzij beelden van dwergplaneet Pluto die in de jaren dertig werden genomen heeft men bepaald dat er ijsafzettingen zijn op het object die om de zoveel tijd verdampen. Dat was mogelijk door met behulp van moderne technieken de helderheid van de ijsdwerg veel nauwkeuriger te meten dan waar men tot nu toe in staat is geweest. Een team dat onder leiding stond van Bradley Schaefer van de Universiteit van Lousiana maakte gebruik van 32 opnamen die in 1933 en 1934 werden gemaakt.

(meer…)

Lees verder Oude beelden ontwaren ijsafzettingen op Pluto

Kolossale stofring ontdekt rond stervende reuzenster

Met behulp van de Spitzer Space Telescope hebben astronomen uit Europa een reuzenster vast weten te leggen die het einde van zijn leven ziet naderen en omhuld wordt door een kolossale ring van stof. Het object wordt WOH G64 genoemd en bevindt zich op een afstand van 160.000 lichtjaar van onze planeet in de Grote Magelhaense Wolk, een begeleider van onze Melkweg. De ring strekt zich uit over een afstand van één lichtjaar, terwijl de ster zelf een diameter heeft van zo’n 1,5 miljard kilometer.

(meer…)

Lees verder Kolossale stofring ontdekt rond stervende reuzenster

Ruimtesonde fotografeert landende Phoenix op Mars

NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter heeft men opnieuw weten te verbazen door de lander Phoenix te fotograferen, terwijl deze met behulp van een parachute afdaalde naar het oppervlak van onze buurplaneet. Het is de eerste keer dat een sonde het laatste deel van de reis van een ander ruimtevaartuig in beeld heeft gebracht. De orbiter en zijn camera bevonden zich op het moment van de afdaling op een afstand van ongeveer zevenhonderdzestig kilometer boven het Martiaanse oppervlak.

(meer…)

Lees verder Ruimtesonde fotografeert landende Phoenix op Mars

Beelden Phoenix van de eerste twaalf uur op Mars

Afgelopen nacht landde de Amerikaanse Marssonde Phoenix met succes op het Noordpoolgebied van Mars. Ongeveer twee uur na de landing ontving de ruimtevaartorganisatie NASA in Pasedena de eerste foto’s. AstroVersum heeft enkele beelden van de eerste twaalf uur op onze rode buurplaneet voor je verzameld. De lander, welke onder meer in staat is om in de Martiaanse bodem te graven, werd op 4 augustus 2007 gelanceerd en heeft als hoofddoel het ontdekken van microbieel leven.

(meer…)

Lees verder Beelden Phoenix van de eerste twaalf uur op Mars

NASA’s Phoenix succesvol geland op Mars

De Amerikaanse Marslander Phoenix is in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) veilig geland op de noordpool van de rode planeet. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontving twee uur later de eerste beelden die camera’s in de robot van de omgeving hebben gemaakt. De laatste minuten van de landing waren het gevaarlijkste onderdeel van de ruim negen maanden en 680 miljoen kilometer lange reis. “In mijn dromen had het niet perfecter kunnen gaan.”

(meer…)

Lees verder NASA’s Phoenix succesvol geland op Mars

NASA klaar voor zoektocht Phoenix naar leven op Mars

Bij de ruimtevaartorganisatie NASA is men klaar voor de landing van Phoenix op onze buurplaneet Mars. Die staat gepland voor vannacht om 01.53 uur Nederlandse tijd. De lander moet dan terechtkomen in een gebied van honderd bij negentien kilometer dat zich dicht bij de noordpool van de rode planeet bevindt. De kans is 99,9 procent dat het ruimtevaartuig daadwerkelijk daar weet te landen. Phoenix werd op 4 augustus 2007 gelanceerd en heeft als hoofddoel het ontdekken van microbieel leven.

(meer…)

Lees verder NASA klaar voor zoektocht Phoenix naar leven op Mars

Missie voor reparatie Hubble begint op 8 oktober

Het laatste bezoek van de ruimtevaartorganisatie NASA aan de Hubble Space Telescope zal beginnen vanaf 8 oktober van dit jaar. Eerder werd besloten dat het ruimteveer Atlantis in augustus naar de ruimtetelescoop moest vertrekken met zeven astronauten aan boord, maar de missie werd uitgesteld omdat er meer tijd nodig was voor het bouwen van een externe brandstof voor een potentiële reddingsmissie. Hierdoor zal Space Shuttle Endeavour niet op 16 oktober, maar op 10 november vertrekken.

(meer…)

Lees verder Missie voor reparatie Hubble begint op 8 oktober

Opnieuw krachtige storm losgebarsten op Jupiter

Het lijkt er op dat er een uitbraak is van vlekken op planeet Jupiter, want nieuwe beelden van de Hubble Space Telescope hebben uitgewezen dat er opnieuw een krachtige storm woedt in de turbulente atmosfeer van de gasreus. In de buurt van de Grote en de Kleine Rode Vlek is namelijk een nieuwe cycloon te vinden, welke de afgelopen tijd langzaam rood is gekleurd. Dit betekent dat de storm steeds krachtiger wordt en bevestigt het vermoeden dat Jupiter een grote klimaatverandering ondergaat.

(meer…)

Lees verder Opnieuw krachtige storm losgebarsten op Jupiter

Planetenjager COROT doet bijzondere ontdekkingen

De Europese ruimtesonde COROT heeft twee nieuwe exoplaneten en mogelijk een rotsachtige planeet ontdekt, wat betekent dat de missie tot nu toe de vondst van zeker vier nieuwe planeten heeft opgeleverd. Het tweetal waarvan men zeker is dat deze daadwerkelijk bestaan zijn gasplaneten van het type ‘Hete Jupiter’, welke zich dicht bij hun moederster bevinden en waarschijnlijk omvangrijke atmosferen in hun bezit hebben, omdat de hitte van de nabijgelegen ster ervoor zorgt dat deze expandeert.

(meer…)

Lees verder Planetenjager COROT doet bijzondere ontdekkingen

Enorme cycloon op Jupiter is krachtigste in het zonnestelsel

Met behulp van gegevens die verzameld zijn door de ruimtesonde New Horizons en twee telescopen op en rond onze planeet heeft een internationaal team van wetenschappers ontdekt dat één van de meest omvangrijke en nieuwe stormen in het zonnestelsel – de Kleine Rode Vlek op Jupiter – de hoogste windsnelheden heeft die ooit gezien werden op een planeet. Het is zelfs waarschijnlijk dat de anticycloon zijn bekende broer, de Grote Rode Vlek, binnen een afzienbare tijd zal overtreffen.

(meer…)

Lees verder Enorme cycloon op Jupiter is krachtigste in het zonnestelsel

Mars Express klaar voor landing Phoenix op Mars

Het missieteam van ESA’s satelliet Mars Express is er klaar voor. Op 26 mei landt de Amerikaanse NASA-missie Phoenix op het Marsoppervlak. Op verzoek van NASA volgt de Europese satelliet de aankomst, afdaling en landing. Op 25 mei zet Mars Express zijn instrumenten in de richting van Phoenix, om alle signalen van de Amerikaanse marslander te kunnen registreren.

(meer…)

Lees verder Mars Express klaar voor landing Phoenix op Mars

Kosmische supermagneet verspreidt mysterieuze morsecode

Astronomen van het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON hebben mysterieuze pulsen ontdekt die uitgezonden worden door een extreem magnetische ster. De magnetische ster, een magnetar, zendt de pulsen uit als röntgenstraling met zeer hoge energie. De astronomen maakten gebruik van de ESA ruimtetelescopen INTEGRAL en XMM-Newton en de NASA-satelliet RXTE. SRON-astronoom Peter den Hartog promoveert woensdag 21 mei op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.

(meer…)

Lees verder Kosmische supermagneet verspreidt mysterieuze morsecode

Waarom er geen Doomsday komt in 2012

Schijnbaar zal de wereld ten einde komen op 21 december 2012. Je leest het goed, op één of andere manier zal onze planeet of een groot deel van de mensheid op die dag ophouden met bestaan. Stop met het plannen van je loopbaan, overweeg niet om een nieuw huis te kopen en vul de laatste jaren van je leven met iets dat je altijd al wilde doen, maar waarvoor je nooit de tijd had. Maak van de komende vier jaar dus goed gebruik om jezelf te vermaken, want het is zo voorbij. Natuurlijk niet, dat is grote onzin!

(meer…)

Lees verder Waarom er geen Doomsday komt in 2012

NASA geeft groen licht voor lancering Discovery

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft groen licht gegeven voor de lancering van de Space Shuttle Discovery naar het Internationale Ruimtestation ISS op 31 mei. De Discovery zal op 31 mei om 23.02 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden naar het ISS voor een veertiendaagse missie. De Space Shuttle Discovery zal twee delen van het Japanse ruimtelaboratorium Kibo (Hoop) meenemen.

(meer…)

Lees verder NASA geeft groen licht voor lancering Discovery

Sterrewacht in Leiden krijgt 2,8 miljoen euro

De Oude Sterrewacht in Leiden kan worden gerestaureerd. Minister Plasterk (OCW) geeft ruim 2,8 miljoen euro voor het opknappen van het rijksmonument. De sterrenwacht kampt met achterstallig onderhoud, maar de Universiteit Leiden heeft geen geld om die achterstand weg te werken. Er wordt al jaren campagne gevoerd voor herstel van het momument. Het karakteristieke, historische gebouw bij de Hortus Botanicus was een van de deelnemers aan het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie 2007.

(meer…)

Lees verder Sterrewacht in Leiden krijgt 2,8 miljoen euro

Dampkring exoplaneet vanaf de aarde gezien

Het is Leidse sterrenkundigen als eersten in de wereld gelukt om vanaf de aarde de dampkring van de bekendste exoplaneet (HD209458b) waar te nemen. Dit unieke resultaat wordt deze week gepresenteerd op een internationaal symposium aan de Universiteit van Harvard. Tijdens een planeet-overgang is in sterlicht dat door de atmosfeer van de planeet wordt gefilterd, absorptie door natriumatomen gemeten. De ontdekking is gedaan met de Japanse Subaru-telescoop op het eiland Hawaii.

(meer…)

Lees verder Dampkring exoplaneet vanaf de aarde gezien

NASA geteisterd door invasie elektronica-etende mieren

In de Amerikaanse staat Texas vindt er op dit moment een invasie plaats van een hardnekkige mierensoort die zich vergrijpt aan allerlei elektronica. Niet alleen aan computers, gasmeters en alarmsystemen in huizen wordt gegeten, ook de apparaten van de ruimtevaartorganisatie NASA worden bedreigd door de beestjes. In het Johnson Space Center is men tot nu toe gestuit op drie hopen die bestaan uit een ontelbaar aantal rode mieren, welke waarschijnlijk afkomstig zijn van een vrachtschip.

(meer…)

Lees verder NASA geteisterd door invasie elektronica-etende mieren

Eerste reuzentelescoop komt in Chili of op Hawaï

Na een wereldwijd onderzoek naar plaatsen waar de Thirty-Meter Telescope (TMT) kan worden gebouwd heeft de raad van bestuur twee uitstekende locaties gevonden. Deze twee locaties bevinden zich op het noordelijk halfrond en op het zuidelijk halfrond. De locaties zijn de Cerro Armazones in de Atacama woestijn in Chili en Mauna Kea op het eiland Hawaï.

(meer…)

Lees verder Eerste reuzentelescoop komt in Chili of op Hawaï

Marsoppervlak veel kouder dan gedacht

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft ontdekt dat de Marskorst en de bovenste mantel van Mars veel stijver en kouder is dan men tot nu toe dacht. De metingen zijn gedaan met de Sharad-radar van de MRO. Uit de metingen blijkt dat het oppervlak niet verbuigd wordt door de noordelijke ijskap.

(meer…)

Lees verder Marsoppervlak veel kouder dan gedacht

Bijzondere verdeling satellieten Melkweg verklaard

De gangbare theorie (het Cold Dark Matter model) zou in principe een verdeling van dit soort dwergstelsels in alle richtingen voorspellen. De theorie werd door sommige sterrenkundigen daarom als ontoereikend gezien om de bijzondere verdeling te kunnen verklaren. Yang-Shyang Li en Amina Helmi hebben met grootschalige simulaties aangetoond dat deze verdeling wel degelijk met de CDM-theorie te verklaren is. Zij ontdekten dat de satellietstelsels veelal in groepen zijn ‘ingevallen’.

(meer…)

Lees verder Bijzondere verdeling satellieten Melkweg verklaard

Microsoft zet beta-versie van WorldWide Telescope online

Microsoft heeft een gratis programma ontwikkeld waarmee je vanachter je computer het heelal kunt verkennen. Met WorldWide Telescope kun je al klikkend rondreizen door het zonnestelsel, het Melkwegstelsel en daarbuiten. Deze tegenhanger van Google Sky maakt gebruik van beelden van onder meer de Hubble Space Telescope en de Chandra röntgentelescoop.

(meer…)

Lees verder Microsoft zet beta-versie van WorldWide Telescope online

Vloeibaar water op maan Europa lijkt er echt te zijn

Het wordt steeds waarschijnlijker dat de maan Europa in het bezit is van een oceaan van vloeibaar water, welke mogelijk levensvormen herbergt. De ijslaag die één van de vier grote manen van planeet Jupiter omhult blijkt namelijk in de afgelopen zestig miljoen jaar ongeveer negentig graden te zijn gedraaid, waardoor de poolgebieden van de maan richting de evenaar zijn bewogen. Vermoed wordt dat het met scheuren bezaaide ijs op de maan een dikte heeft van iets minder dan tien kilometer.

(meer…)

Lees verder Vloeibaar water op maan Europa lijkt er echt te zijn

Jongste supernova in het melkwegstelsel gevonden

In het centrum van ons melkwegstelsel zijn restanten gevonden van de jongste supernova die tot nu toe is ontdekt. Dit heeft de ruimtevaartorganisatie NASA vanavond op een persconferentie bekendgemaakt. De restanten zijn gevonden op een afstand van ongeveer 28.000 lichtjaar van onze planeet. Men heeft deze supernova in de vorm van een ring al ontdekt in het begin van de jaren tachtig en de diameter van deze wolk gas is in de tussentijd ongeveer zestien procent vergroot.

(meer…)

Lees verder Jongste supernova in het melkwegstelsel gevonden

Temperatuur van het verre heelal bepaald

Met behulp van de Very Large Telescope is men voor de eerste keer op moleculen koolstofdioxide gestuit in een sterrenstelsel dat zich op een afstand van elf miljard lichtjaar van de aarde bevindt. De ontdekking stelt astronomen in staat om de meest nauwkeurige meting te doen van de temperatuur in het deel van het heelal dat bijna drie miljard jaar na het plaatsvinden van de oerknal gevormd werd. Voor de verrichting, die men al 25 jaar wilde doen, maakte men gebruik van ultraviolet licht.

(meer…)

Lees verder Temperatuur van het verre heelal bepaald

NASA geeft woensdag persconferentie door belangrijke ontdekking (update)

Afgelopen woensdag heeft de ruimtevaartorganisatie NASA aangekondigd dat er precies een week later, op 14 mei om zeven uur ’s avonds in ons land, een persconferentie wordt gehouden door de ontdekking van een object in ons melkwegstelsel waar men al meer dan vijftig jaar op zoek naar is. Dit geeft iedereen de kans om enkele dagen hierover te speculeren. Op het internet hebben mensen het al over zwarte gaten, buitenaardse wezens en water dat gevonden is op buurplaneet Mars.

(meer…)

Lees verder NASA geeft woensdag persconferentie door belangrijke ontdekking (update)

Speurtocht naar ‘verdwijnende’ sterren begonnen

Men is begonnen met het bekijken van een miljoen massieve sterren, om te zien of enkele van hen plotseling verdwijnen zonder een spoor na te laten. Een dergelijke gebeurtenis zou de theorie ondersteunen die voorspelt dat sommige massieve sterren simpelweg imploderen wanneer ze sterven, in plaats van te eindigen als een supernova of een gammaflits. In het leven van zo’n object komt er namelijk steeds meer ijzer in de kern van de ster, waardoor het verpletterd wordt door zijn eigen zwaartekracht.

(meer…)

Lees verder Speurtocht naar ‘verdwijnende’ sterren begonnen

NASA wil mensen sturen naar asteroïde 2000SG344

Een aantal jaar geleden werd de rots nog bestempeld als een gevaar voor onze planeet, maar als het aan de NASA ligt gaat de landing van mensen op de asteroïde 2000SG344 de volgende grote stap worden voor de mensheid in de bemande ruimtevaart. Het object, waarvan aan het begin van dit decennium werd gezegd dat het mogelijk op ramkoers zou liggen met de aarde, is mogelijk in het jaar 2030 voor ongeveer veertien dagen de verblijfplaats van astronauten ter voorbereiding van een reis naar Mars.

(meer…)

Lees verder NASA wil mensen sturen naar asteroïde 2000SG344

Heeft de Aarde ooit meerdere manen gehad?

Er zijn gangbare theorieën die stellen dat een botsing tussen de Aarde en de planeet Theia enkele miljard jaar geleden onze maan voortbracht. Nu wordt deze hypothese aangevuld met het idee dat er meerdere satellieten zijn ontstaan tijdens deze botsing. Deze manen zouden gedurende tientallen miljoenen jaren in de lucht gebleven zijn.

(meer…)

Lees verder Heeft de Aarde ooit meerdere manen gehad?

Ruimtetelescoop traceert gas in heelal

Astronomen van het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON hebben een deel van de verborgen materie in het heelal gevonden. Het bestaan van de materie, een heet ijl gas dat verspreid door het heelal hangt als strengen van een kosmisch web, was al tien jaar een theorie. Met Duitse collega’s hebben de onderzoekers de ontdekking gepubliceerd in Astronomy and Astrophysics.

(meer…)

Lees verder Ruimtetelescoop traceert gas in heelal

Eerste ruimtetuig in de corona van de zon

In 2015 zal NASA een ruimtetuig lanceren die acht keer dichter bij de zon zal komen dan eender welk ruimtetuig ooit gedaan heeft. NASA heeft in deze missie ongeveer 750 miljoen dollar (483 miljoen euro) besteden. Het doel van de missie is het bestuderen van hoe zonnewinden ontstaan.

(meer…)

Lees verder Eerste ruimtetuig in de corona van de zon

Stuur je naam de ruimte in aan boord van de Kepler

Enkele dagen geleden postte ik al een bericht met de kans om je naam naar de maan te sturen aan boord van de Lunar Reconnaissance Orbiter. Nu heeft NASA weer iets waar je je naam mee de ruimte in kan sturen. Het betreft de Kepler-missie die opzoek gaat naar aardachtige planeten buiten ons zonnestelsel. Wederom kan iedereen zijn naam insturen. Je naam wordt met andere namen op een DVD gezet en de ruimte in gelanceerd. De lancering van de Kepler staat gepland voor februari 2009.

(meer…)

Lees verder Stuur je naam de ruimte in aan boord van de Kepler

Onderhoudsmissie Hubble maximaal 5 weken uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de laatst geplande onderhoudsmissie naar de ruimtetelescoop Hubble met maximaal vijf weken uitgesteld wegens vertragingen in de levering van externe brandstoftanks. Space Shuttle programmamanager John Shannen zei dat de extra tijd nodig is omdat de verbeteringen in de brandstoftanks niet eerder dan eind september klaar zullen zijn. De lancering van de zevenkoppige bemanning zou eigenlijk voor 28 augustus met de Atlantis gepland staan.

(meer…)

Lees verder Onderhoudsmissie Hubble maximaal 5 weken uitgesteld

Noordpool wordt warmer, Zuidpool kouder

Op de Noordpool smelt het ijs terwijl het op Antarctica steeds kouder wordt. Dat hebben wetenschappers vrijdag bekendgemaakt. Beide polen hebben te maken met een steeds snellere klimaatverandering, die met name door broeikasgassen als CO2 wordt veroorzaakt. Op de Noordpool heeft de klimaatverandering voor een opvallend grote afname van het ijs gezorgd, aldus de wetenschappers wiens bevindingen dinsdag worden gepubliceerd in het Nederlandstalige maandblad Eos.

(meer…)

Lees verder Noordpool wordt warmer, Zuidpool kouder

Stuur je naam naar de maan aan boord van de LRO

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nodigt iedereen uit om deel te nemen aan een maanreis met de gelegenheid om je naam naar de maan te sturen. Je naam zal aan boord van de Lunar Reconnaissance Orbiter, de LRO, meegenomen worden naar de maan. De NASA heeft een speciale website geopend waar iedereen zijn/haar naam naar kan insturen voor een reis.

(meer…)

Lees verder Stuur je naam naar de maan aan boord van de LRO

Marsrover Spirit wordt geteisterd door stof

Vanaf het begin van zijn missie in 2004 heeft Spirit nog niet op zo’n laag energieniveau weten te opereren als op dit moment het geval is. De zonnepanelen van de Marsrover worden namelijk bedekt door een dikke laag stof die ervoor zorgt dat slechts één derde van het zonlicht in staat is om deze te bereiken. Hierdoor wordt er weinig energie gegenereerd en staat een grote hoeveelheid gegevens al een lange tijd te wachten totdat deze verzonden kan worden naar de aarde via de Odyssey ruimtesonde.

(meer…)

Lees verder Marsrover Spirit wordt geteisterd door stof

End of content

No more pages to load