Prijswinnaars van prijsvraag over de zonsverduistering van 1 augustus 2008

Afgelopen drie weken stond er een prijsvraag op AstroVersum waarmee je een eclipsbrilletje kon winnen voor de zonsverduistering van 1 augustus. De vraag luidde hoeveel procent de zon bedekt zal zijn tijdens het maximum in Utrecht. Het antwoord op deze vraag was ongeveer 26%, maar we hebben alles goedgekeurd wat tussen de 23% en 27% lag.

(meer…)

Lees verder Prijswinnaars van prijsvraag over de zonsverduistering van 1 augustus 2008

Ruimteafval vanaf de aarde te zien

Een stuk ruimteschroot ter grootte van een vrieskist scheert de komende maanden als een heldere ster langs de hemel. Astronauten wierpen het ruim 600 kilo zware apparaat een jaar geleden uit het internationaal ruimtestation ISS en gaven het een duwtje richting aarde. Voordat de zogenoemde Early Ammonia Servicer (EAS) in de atmosfeer zal verbranden, is het nog een tijd vanaf de aarde met het blote oog te bewonderen.

(meer…)

Lees verder Ruimteafval vanaf de aarde te zien

NASA wil Japans vrachtschip huren

De Verenigde Staten schakelen mogelijk Japanse hulp in om ervoor te zorgen dat zij het internationaal ruimtestation ISS kunnen blijven bevoorraden. Dat meldde het Japanse dagblad Yomiuri zondag. De VS halen in 2010 hun ruimteveren uit de dienst, maar een vervanger voor de space shuttles is pas jaren later klaar. Het onbemande Japanse vrachtschip HTV, dat zijn eerste vlucht nog moet maken, zou het gat kunnen dichten. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA stelt in een reactie dat het niet gaat om officiële onderhandelingen.

(meer…)

Lees verder NASA wil Japans vrachtschip huren

Grote rode vlek Jupiter verslindt baby storm

Op Jupiter heeft de enorme wervelstorm met de naam Grote Rode Vlek een kleinere broeder verslonden. Dat blijkt uit foto’s die de ruimtetelescoop Hubble heeft genomen. De storm Baby Rode Vlek, eveneens een machtige orkaan was de grote storm de afgelopen weken te dicht genaderd en werd erdoor opgeslokt.

(meer…)

Lees verder Grote rode vlek Jupiter verslindt baby storm

Mars had miljoenen jaren lang water

Het zuidelijk halfrond van de planeet Mars heeft miljoenen jaren lang onder water gestaan. In theorie zou daar leven hebben kunnen bestaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat donderdag in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt gepubliceerd.

(meer…)

Lees verder Mars had miljoenen jaren lang water

Bolvormige sterhopen spelen kosmisch biljart

In bolvormige sterhopen, de oudste structuren in het nabije heelal, geldt het recht van de sterkste. Tijdens het miljarden jaren durende leven van een bolvormige sterhoop worden de lichtste sterren door de zware weggeslingerd. Dit publiceert promovendus Diederik Kruijssen van de Universiteit Utrecht binnenkort in Astronomy & Astrophysics.

(meer…)

Lees verder Bolvormige sterhopen spelen kosmisch biljart

Astronauten verwijderen explosieve bout

Twee Russische astronauten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens een ruimtewandeling een bout verwijderd uit de Soyuz-capsule. De bout die samen met negen andere bouten explodeert als de capsule de dampkring bereikt, moet uitsluitsel geven over twee eerdere problematische landingen.

(meer…)

Lees verder Astronauten verwijderen explosieve bout

Er blijkt water op de maan te zijn

Op een heldere avond, als de maan zichtbaar is aan de hemel, zijn er donkerdere gebieden te zien op het oppervlak van onze naaste buur. Dit zijn in feite miljarden jaren oude kraters die ook wel zeeën worden genoemd. In tegenstelling tot deze naam doet vermoeden is het maanoppervlak echter kurkdroog. Of toch niet? Uit onderzoek naar bodemmonsters die meegenomen zijn door astronauten van het maanoppervlak blijkt namelijk dat er wel degelijk water is te vinden op onze enige natuurlijke satelliet.

(meer…)

Lees verder Er blijkt water op de maan te zijn

Bestaan er minder planeten dan gedacht bij zonachtige sterren?

De bekende Orionnevel is goed zichtbaar, mede doordat het ruim duizend jonge sterren bevat in een gebied dat slechts enkele lichtjaren breed is. Met al deze sterren zou het logisch zijn als er vele planeten ontstonden uit het stof en gas dat deze objecten omringt. Echter blijkt dat niet het geval te zijn, omdat men ontdekt heeft dat slechts tien procent van de sterren in de nevel in staat is om een planeet ter grootte van Jupiter te vormen met het materiaal dat zich om hen heen bevindt. En dat heeft gevolgen voor de algemene gedachtengang over exoplaneten.

(meer…)

Lees verder Bestaan er minder planeten dan gedacht bij zonachtige sterren?

Rosetta ontwaakt uit ‘slaapstand’ voor ontmoeting met planetoïde

Ruimtevluchtleiders hebben Rosetta uit zijn slaapstand gehaald ter voorbereiding op zijn ontmoeting met planetoïde (2867) Steins, op 5 september. ESA’s kometenverkenner zal de relatief zeldzame planetoïde bestuderen terwijl hij er voorbij vliegt op weg naar komeet 67/P Churyumov-Gerasimenko. Rosetta is in maart 2004 gelanceerd en zal zijn eindbestemming pas in 2014 bereiken, na een reis van in totaal 6500 miljoen km. De afstand tussen de satelliet en de zon bij het naderen van de komeet zal ongeveer 600 miljoen kilometer of 4 AU zijn.

(meer…)

Lees verder Rosetta ontwaakt uit ‘slaapstand’ voor ontmoeting met planetoïde

Win een eclipsbrilletje voor de zonsverduistering van 1 augustus 2008!

Op 1 augustus 2008 zal er in Europa, Groenland en Azie een zonsverduistering te zien zijn. In Groenland en Azie is deze zonsverduistering totaal en in Europa kun je genieten van een gedeeltelijke eclips. Wat moet je doen om kans te maken op een eclipsbrilletje? Simpel: beantwoord de volgende vraag en stuur het antwoord met je naam, adres, postcode en plaatsnaam naar info@astroversum.nl. Je gegevens worden niet aan derden gegeven en worden alleen gebruikt voor de prijsvraag. AstroVersum verloot in totaal tien eclipsbrilletjes waarmee je veilig kunt genieten van de zonsverduistering, dus lees gauw verder en beantwoord de vraag!

(meer…)

Lees verder Win een eclipsbrilletje voor de zonsverduistering van 1 augustus 2008!

Spaceshuttle maakt op 31 mei 2010 laatste vlucht

De spaceshuttle gaat op 31 mei 2010 voor het laatst de ruimte in. Dat maakte de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA dinsdag bekend. Daarmee komt vier maanden eerder dan gepland een einde aan het tijdperk van de spaceshuttle. De NASA heeft nog tien missies voor de spaceshuttles op het programma staan. Dit jaar zijn er nog twee ruimtereizen, volgend jaar vijf en tenslotte nog drie missies in 2010. Ze zijn op een na allemaal bedoeld voor de uitbouw van het internationale ruimtestation ISS.

(meer…)

Lees verder Spaceshuttle maakt op 31 mei 2010 laatste vlucht

Kabinet investeert 8 miljoen in missie naar Mars

De ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekken samen 8 miljoen euro uit voor de Nederlandse bijdrage aan de eerstvolgende ruimtemissie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA naar Mars. Dat hebben drie Nederlandse organisaties op het gebied van ruimte- en planeetonderzoek maandag laten weten. De bijdrage heeft betrekking op de voorbereiding van drie wetenschappelijke ruimte-instrumenten voor de missie EXOMars, die in 2014 op de rode planeet moet landen.

(meer…)

Lees verder Kabinet investeert 8 miljoen in missie naar Mars

Chinezen maken kaart van de maan

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er iemand zal verdwalen op de maan. Maar toch is China druk bezig met het maken van een kaart van de oppervlakte van het hemellichaam. De werkzaamheden aan de plattegrond zijn bijna afgerond, schrijft de Chinese krant China Daily maandag.

(meer…)

Lees verder Chinezen maken kaart van de maan

Kleinste planeet wordt nog kleiner

Mercurius, de kleinste planeet van ons zonnestelsel, krimpt. Dat blijkt uit beelden van de Amerikaanse ruimtesonde MESSENGER die boven het oppervlak van de planeet in januari langsscheerde. Onderzoekers van het Carnegie Instituut in Washington beschreven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

(meer…)

Lees verder Kleinste planeet wordt nog kleiner

Magnetisch veld van de aarde dreigt om te draaien

Plotselinge veranderingen in de beweging van de vloeibare buitenkern van onze planeet zorgen ervoor dat het magnetisch veld van de aarde boven verschillende gebieden af aan het zwakken is, zo suggereert een nieuwe studie die is uitgevoerd door Deense geofysici. Naar verluidt zouden er in het vloeibare metaal onder het aardoppervlak, dat zich op een diepte van ongeveer drieduizend kilometer bevindt, snelle veranderingen plaatsvinden. De wervelende stroom van gesmolten ijzer en nikkel rond de vaste kern van de aarde zorgt voor het bestaan van het veld.

(meer…)

Lees verder Magnetisch veld van de aarde dreigt om te draaien

End of content

No more pages to load