Vuurwerk aan de hemel: nieuwjaarskomeet 8P/Tuttle

Na de spectaculaire verschijning van 17P/Holmes in november is er op dit moment ook een andere, relatief heldere komeet te zien vanaf het noordelijk halfrond. Komeet 8P/Tuttle, die met een magnitude van iets minder dan +6 een vrij gemakkelijk doelwit is voor mensen met een verrekijker of een kleine telescoop, staat momenteel in het sterrenbeeld Perseus en stal twee nachten geleden de show toen het object dicht bij het sterrenstelsel M33 stond.

8P/Tuttle is een periodieke komeet in ons zonnestelsel en zal vandaag en morgen het dichtst bij de aarde staan, wanneer de afstand tussen het object en onze planeet ruim 38 miljoen kilometer is. Het is de veroorzaker van de vrij zwakke meteorenzwerm Ursiden, die in de meeste gevallen zijn hoogtepunt net voor het nieuwe jaar bereikt en heeft op foto’s een opvallende groene kleur. Dat betekent dat de ijle atmosfeer van de komeet rijk is aan cyanogeen (een giftig gas) en diatomisch koolstof (C2). Beide substanties kleuren smaragdgroen wanneer zij blootgesteld worden aan ultravioletstraling van de zon.

Twee dagen geleden, op 30 december, vormde 8P/Tuttle een met een telescoop zichtbare stand met het spiraalstelsel M33, iets wat niet onopgemerkt bleef bij onder meer amateur-astronoom Tom Victor Kolkin. Vanuit het plaatsje Notteroy in Noorwegen fotografeerde hij het tweetal. “Dit laat de weg van de komeet aan de hemel zien voor vijf uur en vijf minuten,” zei Kolkin, nadat hij de motie van de komeet had vastgelegd met een 4″ refractor en een Canon 350D. “Komeet Holmes was al erg bijzonder, maar dit slaat alles.”

Voor een zoekkaartje kan je hier klikken. Aangezien de komeet zich erg snel aan de hemel beweegt en dit kaartje voor morgen dus al niet meer geldig is, is het verstandig om vanaf morgen een bezoekje te brengen aan de bron voor een kaartje.