In de nacht van 3 op 4 januari aanstaande is het maximum van de meteorenregen Boötiden te aanschouwen, wanneer er onder ideale omstandigheden ruim 120 meteoren per uur gezien kunnen worden. En die ideale omstandigheden lijken er grotendeels te zijn, want het radiant van de meteorenzwerm staat tijdens het hoogtepunt hoog aan de hemel – op 88 graden boven de horizon – en de maan zal geen grote spelbreker zijn, omdat zij dan slechts voor 25 procent verlicht wordt. Kijken dus!
De radiant van de Boötiden ligt in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes), maar wat de oorsprong van deze actieve meteorenzwerm is blijft een raadsel voor astronomen. Vermoedelijk is de jaarlijks terugkerende zwerm zo’n vijfhonderd jaar geleden ontstaan, toen de komeet C/1490 Y1 en de asteroïde 2003 EH1 met elkaar in botsing kwamen De meteorenzwerm, waarvan de meteoren ook wel Quadrantiden worden genoemd, heeft een zeer scherp maximum en staat gekenmerkt om zijn lange, relatief langzame en ietswat blauwe vallende sterren. De herkomst van de Boötiden bevindt zich dicht in de buurt van de heldere ster Arctures, die tijdens het maximum in het oosten is te vinden.
Alleen het weer kan nog roet in het eten gaan gooien. Komende nacht wordt het naar alle waarschijnlijkheid helder, maar morgen komt er steeds meer bewolking vanuit het noordoosten en moeten we het doen met wat opklaringen. ’s Avonds zal de temperatuur weer tot enkele graden onder het vriespunt dalen, maar het is de vraag of er wel of geen bewolking zal zijn tijdens het maximum. De kans op opklaringen lijkt groot te zijn, maar of dat ook daadwerkelijk zo is moeten we afwachten.
Het onderstaande kaartje is afkomstig van hemel.waarnemen.com: