De aarde vanuit de ruimte: Plankton

In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ staat er een waterschouwspel voor de kust van Namibië centraal. Op deze foto van de Envisat is er een kronkelende groenblauw gekleurde groep plankton te zien. Dit soort planktongroei verfraaien de wateren van de Zuid-Atlantische Oceean alleen voor de kusten van Namibië.

Plankton is microscopisch klein en wordt ook wel ‘het gras van de zee genoemd’ omdat het een voedselbron is voor andere waterdieren. Omdat plankton een fotosynthetisch clorofylpigment bevat, spelen deze eenvoudige organismen een grote rol in het water. Plankton kan onder meer anorganische samenstellingen, zoals water, stik- en koolstof, omzetten in complexe organische materialen.

Doordat plankton onder meer kooldioxide verwijdert uit de atmosfeer wordt het organisme veel bestudeerd door wetenschappers die zich bezighouden met de klimaatverandering. Ondanks dat sommige types plankton microscopisch klein zijn, kleurt het chlorofyl dat ze voor fotosynthese gebruikt hebben gezamenlijk de oceaanwateren.

Deze foto is op 6 november 2007 genomen door de Envisat’s MERIS (Medium Resolution Imaging Spectrometer) op een volledige resolutie van 300 meter.