In 2008 zal de onenigheid over het broeikaseffect ongetwijfeld doorgaan, terwijl we er nog steeds niet achter zijn gekomen of de uitstoot van broeikasgassen of de zonneactiviteit de veroorzaker is van de klimaatverandering. De ruimtevaartorganisaties hebben in ieder geval nóg een reden om terug naar de maan te gaan, want onze natuurlijke satelliet zou ons een grote bijdrage kunnen leveren aan de discussie rondom het broeikaseffect.
Wetenschappers die de verandering van het klimaat in kaart proberen te brengen, gebruiken doorgaans het inwendige van stukken ijs, ringen die te vinden zijn in het binnenste van bomen en gegevens over het aantal zonnevlekken, om zo te berekenen hoeveel energie van de zon de afgelopen eeuwen de aarde bereikte. Op die manier hopen ze er ook achter te komen of onze ster de temperaturen op onze planeet heeft beïnvloed. Echter zijn zulke methodes verre van betrouwbaar: de gegevens over de zonneactiviteit zijn incompleet, en de huidige condities op aarde kunnen voor verkeerde resultaten zorgen.
Bob Cahalan, een wetenschapper van NASA’s Goddard Space Flight Center in de Amerikaanse staat Maryland, en zijn collega’s hebben ontdekt dat boorgaten op de maan, van ongeveer tien meter diep, meer uitsluitsel kunnen geven over de klimaatverandering in de afgelopen eeuwen. Op onze naaste buur zouden volgens het team gesteente liggen dat de temperatuurverloop op aarde van de afgelopen vier eeuwen laat zien. De ruimtevaartorganisaties zouden er daarom volgens hen verstandig aan doen om gaten te boren op de maan, zodat wetenschappers gegevens over de zonneactiviteit van 1600 tot ongeveer 2000 in handen kunnen krijgen.