Ook Rusland gaat naar leven zoeken op maan Europa

Nadat Amerika en Europa bekend hebben gemaakt dat ze binnen enkele decennia naar leven zullen gaan zoeken op Jupiters maan Europa, heeft ook grootmacht Rusland medegedeeld dat het betrokken zal worden bij de zoektocht naar micro-organismen op de bodem van Europa’s koude oceaan. Dat meldt het Russische persbureau Interfax vandaag in haar ochtendeditie naar aanleiding van een interview met de ervaren wetenschapper Lev Zelyony in de hoofdstad Moskou.

Zelyony, die al enkele jaren directeur is van het Russische Instituut voor Ruimteonderzoek, zei dat een project – dat ik het teken zal staan van onderzoek naar de grote gasplaneet Jupiter – spoedig opgenomen zal worden in het ruimteprogramma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor de jaren 2015 tot en met 2025. “Het grootste doel is het bestuderen van maan Europa, die een relatief warme oceaan van vloeibaar water onder zijn dikke ijslaag bezit,” verklaarde de Rus.

De kans is groot dat Rusland deel gaat nemen aan het programma Laplace, dat vernoemd is naar de Franse astronoom Pierre-Simon Laplace, en heeft vermoedelijk de taak gekregen om een ruimtevaartuig te ontwikkelen dat kan landen in één van de scheuren in Europa’s ijslaag. Nadat het vaartuig succesvol is gelanceerd moet het een stuk ijs gaan smelten en op zoek gaan naar levensvormen, zo zei hij. “Waar een oceaan aanwezig is kan leven ontstaan. Europa is na Mars de grootste kandidaat voor het herbergen van simpele levensvormen in ons zonnestelsel.”

Rusland heeft het afgelopen decennium verschillende keren getracht om hun ruimteonderzoekprogramma te herstarten, maar dat is nog niet gelukt nadat de Sovjet-Unie in 1991 uiteen viel. Maar nu Moskou de ruimtevaartorganisatie ESA heeft betrokken bij hun plannen, lijkt er weer leven in de brouwerij gekomen te zijn. Eind december moet bijvoorbeeld een opgewaardeerde Soyuz-raket van de Russen gelanceerd worden vanaf ESA’s lanceerplatform Kourou in Frans-Guiana en in oktober 2007 ondertekende de Russische regering nog een contract in de Amerikaanse stad Washington, zodat de grootmacht samen met de Verenigde Staten gaat zoeken naar grote hoeveelheden water op de maan en Mars. Dat water zou in de toekomst van groot belang kunnen zijn voor astronauten.

Meer informatie:
» Onderzeeër ‘Endurance’ gaat naar maan Europa
» ‘Europa moet NASA’s volgende doel zijn’
» Duikrobot van NASA oefent in grotten van Mexico


Eerder vond 83 procent van de bezoekers van AstroVersum al dat de grootste kans op het bestaan van leven in ons zonnestelsel op deze maan is.