Nieuwe zonnecyclus afgelopen week begonnen

Eind vorige week is er een nieuwe zonnecyclus begonnen. Zonnecyclus 24 begon met een kleine zonnevlek op de noordelijke helft van de zon. Deze zonnevlek ontstond op 30 graden ten noorden van de evenaar, wat betekent dat we begonnen zijn met een nieuwe zonnecyclus.

Een zonnecyclus duurt ongeveer 11 jaar waardoor het maximum van deze zonnecyclus waarschijnlijk in het jaar 2011 of 2012 zal plaatsvinden. De voorspellingen wijzen erop dat de 24ste zonnecyclus een zeer actieve cyclus kan worden. Bij het maximum van het zonnecyclus vinden er veel intense uitbarstingen van gassen en straling plaats. Deze uitbarstingen kunnen gevaar leveren voor mensen en satellieten die zich in een baan om de aarde bevinden. Maar natuurlijk zal er bij een (zeer) grote zonne-uitbarsting ook poollicht in Nederland en België te zien zijn.

De 24ste zonnecyclus is sinds de eerste waarnemingen in 1955 vrijdagmiddag officieel begonnen. Het laatste zonnemaximum vond plaats in 2001 waarna het enige tijd rustig bleef, wat betekent dat het zonneminimum was aangebroken.