Nieuwe versie Google Sky gelanceerd

Vandaag kondigt Google de lancering van een nieuwe versie van Sky in Google Earth aan. Google Sky stelt wetenschappers, studenten en amateurastronomen in staat de miljoenen sterren en melkwegen te verkennen. De nieuwe versie van Google Sky biedt een breed scala nieuwe diensten, variërend van updates van kosmologische gebeurtenissen tot historische mappen en virtuele tours door het heelal.

Opties die aan de nieuwe versie zijn toegevoegd:

Actuele kosmologische gebeurtenissen: actuele updates van gebeurtenissen in het heelal bijvoorbeeld met betrekking tot kometen en asteroïden. Verschillende observatiemogelijkheden: beeldmateriaal vanuit satellieten in verschillende golflengten van het heelal, inclusief röntgenfoto’s, infraroodbeelden, UV-beelden en een microwave kaart van het heelal. Historische kaarten: inclusief David Rumsey’s historische kaarten van het heelal, gebaseerd op tekeningen van de Italiaanse graveur Giovanni Maria Cassini die teruggaan tot 1792. Deze kaarten tonen aan dat interpretaties en concepten van het heelal in de tijden veranderd zijn. Ook is er een Sterrenbeelden Art layer toegevoegd, gebaseerd op tekeningen van 50 sterrenbeelden die zijn gemaakt door de astroloog Johannes Hevelius in 1690. Zoeken in het Nederlands: zoek naar sterren in het Nederlands. Er kan dus worden gezocht naar “Windmolenstelsel” in plaats van “Pinwheel Galaxy”.

Andere toepassingen van de nieuwe versie van Sky zijn: podcasts over sterren, melkwegen, planeten en aankomende gebeurtenissen van het heelal. Ook is in de nieuwe versie een tour door het heelal opgenomen, die gebruikers door 100 favoriete locaties loodst, en een Sky community layer die de beste content laat zien die door gebruikers vanuit de hele wereld wordt toegevoegd Vandaag is ook de Sky API (Application Programming Interface) gelanceerd. Sky API stelt ontwikkelaars in staat om hun eigen Sky mashups te bouwen, met behulp van het brede aanbod van beeldmateriaal van Sky.

Als je het heelal wilt verkennen in Google Earth, download dan de laatste versie van Google Earth via earth.google.nl. Klik op de “Switch to Sky” knop in de toolbar van het scherm en je kunt navigeren door het heelal.