Dinsdag nieuwe poging Sea Launch

Komende dinsdag zal de Sea Launch opnieuw een poging doen om een satelliet te lanceren. De lancering die komende dinsdag zal plaatsvinden had eigenlijk vorig jaar november al aan moeten vangen, maar werd uitgesteld wegens slecht weer. Het zal de eerste lancering van de Sea Launch worden na het ongeluk op 30 januari 2007.

Vorig jaar op 30 januari explodeerde een raket kort na de ontsteking van de motoren op het Zenith-3L lanceerplatform. De oorzaak van dit ongeluk was een storing in de turbopomp voor de vloeibare zuurstof in de hoofdmotor. De schade aan het lanceerplatform, dat drijft in de Stille Oceaan op de evenaar, is intussen zodanig hersteld dat er weer lanceringen mogelijk zijn.

De eerste lancering van de Sea Launch na het ongeluk zal plaatsvinden op dinsdag 15 januari om 12.49 uur Nederlandse tijd. De lading aan boord van de Sea Launch zal bestaan uit de door Boeing gebouwde Arabische telecomsatelliet Thuraya-3. De Sea Launch is eigendom van de Boeing (Verenigde Staten), Energia (Rusland), Aker Kværner (Noorwegen) en SDO Yuzhnoye/PO Yuzhmash (Oekraïne).