IJs smolt 75 procent sneller in de afgelopen tien jaar

Afgelopen tien jaar is het ijs langs de kusten van de Zuidpool 75 procent sneller gaan smelten. Twee jaar geleden, in 2006, smolt er in totaal 192 miljard kubieke meter ijs, genoeg om heel Nederland 4,6 meter onder water te zetten. Vooral in de dalen van gletsjers in het westen van Antarctica en het bij Antarctische schiereiland smolt ijs snel.

In de dalen van gletsjers en in het westen van Antarctica smolt er 132 miljard kubieke meter ijs af met een foutmarge van 60 miljard en op het Antarctische schiereiland zo’n 60 miljard kubieke meter met een foutmarge van 46 miljard, aldus Eric Rignot van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA en een groep internationale wetenschappers. De poolkappen in het oosten van Antarctica bleef vrijwel heel.

Doordat er 192 miljard kubieke meter ijs is gesmolten, is het zeeniveau wereldwijd met 0,5 millimeter extra gestegen, bovenop de stijging die is veroorzaakt door het broeikaseffect. De opwarming van de Noordpool gaat twee keer zo snel dan elders op aarde. Het ijs op de Noordpool is vorig jaar nog nooit zo snel gesmolten. Het smelten van de poolkappen kan nog sneller omdat de zonnestralen op steeds minder ijs en sneeuw kan reflecteren.