Ulysses vliegt over Noordpool van de zon

De ruimtesonde Ulysses heeft gister een bijzondere fly-by gemaakt langs de Noordpool van de zon. In tegenstelling tot andere ruimtesondes kan de Ulysses steekproefwinden van de zon onderzoeken, die moeilijk vanaf de aarde te bestuderen zijn. De Ulysses heeft al tweer keer eerder over de polen van de zon gevlogen, namelijk in 1994-95 en 2000-01.

Afgelopen week hebben onderzoekers de nieuwe zonnecyclus aangekondigd. Het onderzoek naar de polen kan leiden tot nieuwe inzichten over zonneactiviteit. “Dit is een goede gelegenheid om de Noordpool van de zon te onderzoeken tijdens een cyclusovergang”, aldus Arik Posner, programmawetenschapper van de NASA over Ulysses. “Dit hebben we nog nooit eerder gedaan.”

Bij elke fly-by ontdekte men iets interessants en mysterieus. Eén raadsel is de temperatuur van de polen. In de vorige zonnecyclus was de magnetische Noordpool namelijk zo’n 44.000 graden Celsius, acht procent kouder dan de Zuidpool. Wie weet kan dat raadsel met deze flyby vergoed uit de wereld verholpen worden.