‘Buitenaards’ signaal is natuurlijk

De nieuwssite KTVU heeft bekend gemaakt dat wetenschappers van SETI, wat staat voor Search for ExtraTerrestrial Intelligence, mogelijk een signaal hebben opgevangen van een buitenaardse beschaving. Het mysterieuze radiosignaal werd eind december van het vorige jaar gedetecteerd met de radiotelescoop van het Arebico Observatory in Puerto Rico, die onlangs een opknapbeurt heeft gehad. Op dit moment is er nog niets bevestigd, en doen er ook geruchten de ronde dat het signaal natuurlijk is. Later meer. [update: 11.30 uur]

Update 11.20 uur:
Journalisten van KTVU hebben naar verluidt afgelopen weekend gesproken met de directeur van het SETI-project, Dan Wertheimer, die zei dat het signaal nog niet gedecoreerd kan worden. Maar ondertussen verklaarde Seth Shostak, een andere wetenschapper van het instituut, dat het radiosignaal waarschijnlijk niet afkomstig is van een andere beschaving. “Enkele collega’s dachten vlak voor de jaarwisseling dat het signaal van buitenaardse afkomst was, maar waarschijnlijk is het loos alarm,” zei Shostak. “Het signaal werd overigens niet vanuit Puerto Rico, maar vanuit Australië gedetecteerd.” Er bestaat dus nog enige onduidelijkheid over het opgevangen signaal, dat moment ook wordt gezocht met de Allen Array in Californië, Verenigde Staten.

Update 11.30 uur:
Zojuist heeft KTVU op haar website geschreven dat het zo goed als zeker is dat het signaal niet van buitenaardse afkomst is, iets wat al wel te verwachten was.