NASA’s nieuwe raket kan zichzelf vernietigen

Zelfs nu de nieuwe generatie raketten van de NASA nog niet gebouwd zijn, buigt de ruimtevaartorganisatie uit Amerika zich al over een potentieel gevaarlijk probleem dat kan optreden tijdens bemande missies in de toekomst. Ingenieurs zijn namelijk bang dat de nieuwe raket, welke de Space Shuttle moet vervangen en astronauten naar de maan moet brengen rond het jaar 2020, teveel gaat trillen tijdens de eerste minuten van zijn vlucht, waardoor het ruimteveer zichzelf kan vernietigen.

NASA weet dat dit een groot probleem is,” zei ingenieur Paul Fischbeck van universiteit van Carnegie Mellon, die in het verleden meerdere malen met de ruimtevaartorganisatie gesproken heeft over dit soort onderwerpen. Volgens Fischbeck zal de eerste trap van de Ares I raket de trillingen veroorzaken, welke de Orion capsule, waar de astronauten zich zullen bevinden, veilig de ruimte in moet loodsen. Een woordvoerder van de NASA zei dat technici het probleem erkennen en er gestreefd wordt om voor voor maart een oplossing te vinden. Verwacht wordt dat dat geen vertraging op zal leveren.

Het ruimtevaartagentschap is vanaf 2005 begonnen met het treffen van voorbereidingen voor een bemande missie naar onze natuurlijk satelliet, die zo’n honderd miljard euro kost en in 2020 plaats moet gaan vinden. Twee raketten zullen bij het ambitieuze programma betrokken worden: Ares I, welke astronauten naar de maan moet brengen, en een onbemand maar reusachtig vaartuig dat de benodigde materialen naar het maanoppervlak moet verschepen. De NASA werkt op dit moment aan het veiligste en meest grootschalige ruimteprogramma in de geschiedenis,” aldus Jorge Arenas, wetenschapper van het instituut van Acoustics in Chili. Ook hij erkende het probleem, maar heeft nog steeds vertrouwen in een goede afloop.

De bezorgdheid draait eigenlijk niet om het trillen van de eerste trap van de maanraket, maar om wat er op dat moment gebeurt met de astronauten, instrumenten en voortstuwing. Die trap wordt omgeven door vijf gigantische raketten, welke veel overeenkomsten vertonen met de raketten die bij de shuttles gebruikt werden en worden. Het trillingsprobleem, dat doorgaans ook optreedt bij de raketten, zorgt voor extra voortstuwingskracht, die wordt veroorzaakt gaswervelingen in de Ares I. Volgens Arenas doen zulke wervelingen zich ook voor als een speedboot met hoge snelheid voorbij vaart.

» Klik hier voor meer informatie over het Constellation-programma.