Zeespiegel Middellandse Zee in 2050 halve meter gestegen

Aan de Spaanse costa’s is de zeespiegel van de Middellandse Zee in de afgelopen vijftig jaar met acht centimeter gestegen. Als die tendens zich voorzet, kan het waterpeil in de periode tot 2050 met nog eens dertig centimeter stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Spaanse instituut voor Oceanografie (IEO). De krant El País stelde in de zaterdageditie dat het eerste Spaanse studie is naar de gevolgen van de klimaatverandering voor de Middellandse Zee.

Vooral vlakkere kustgebieden als de delta van de Ebro lopen gevaar door de stijging van de zeespiegel van de Middellandse Zee. De medewerkers aan het onderzoek voorspellen dat tussen Cádiz en Alicante tien meter strand verloren zal gaan. Aan de noordelijke Middellandse kust moet volgens de wetenschappers in de periode tot 2050 acht meter strand aan de zee worden prijsgegeven.

Het broeikaseffect wordt wereldwijd als belangrijkste oorzaak voor het stijgen van het waterpeil in de oceanen aangewezen. Door de opwarming van de aarde zet het water uit, waardoor de zeespiegel stijgt. Dat effect wordt nog eens versneld door het smelten van ijskappen en gletsjers rond de polen. Zo’n nauwelijks waarneembare jaarlijkse stijging van het waterpeil in de oceanen kan een grote bedreiging vormen voor eilanden en kustgebieden.