Totale maansverduistering op 21 februari 2008

Op 21 februari van dit jaar is het weer zo ver. Dan is er vanuit onder meer Nederland een totale maansverduistering te aanschouwen, die zich ’s nachts zal voltrekken. De omstandigheden zijn tijdens de eclips, net zoals vorig jaar het geval was, goed: onze verduisterde natuurlijke satelliet staat tijdens de totaliteitsfase hoog aan de hemel en het maximum van de maansverduistering zal zo’n vijftig minuten duren. Omdat niemand dit prachtig evenement moet missen, blikt AstroVersum alvast vooruit op deze eclips.

Waar zal de eclips te zien zijn?
De eerste maansverduistering van 2008 is het beste waarneembaar voor mensen in Europa en Zuid-Amerika. Ook in een groot deel van Noord-Amerika is de eclips te zien, maar daar zullen de mensen aan de westkust het begin van de gedeeltelijke verduistering niet kunnen aanschouwen, omdat de maan op dat moment nog achter de horizon staat. Inwoners van Alaska in onder andere Anchorage en Fairbanks zullen onze naaste buur tijdens de totaliteitsfase achter de horizon tevoorschijn zien komen, wat het opvangen van een glimp van de op dat moment ‘bloedrode maan’ niet gemakkelijk maakt. Vanuit Europa en het noordwestelijke deel van Afrika zal de totaliteitfase wel goed te zien zijn, terwijl onze naaste buur verder naar het oosten (Oost-Afrika en Centraal-Azië) al bijna achter de horizon verdwijnt voordat de eclips eindigt. De maansverduistering is overigens vanuit Oost-Azië en Australië in zijn geheel niet waarneembaar.

Hoe kan ik de maansverduistering zien?
Als je de eclips vanuit Nederland wilt aanschouwen, zit er niets anders op dan wakker te blijven of je wekker te zetten. Hieronder staan de tijdstippen op een rijtje:

02.43 uur: De maan betreedt de bijschaduw. Vanaf nu is er aan de linkerkant van onze naaste buur een lichte helderheidsafname te zien.
04.01 uur: De maan bevindt zich vanaf dit moment in de kernschaduw. Langzaam ontstaat er een steeds grotere ‘hap’ in onze natuurlijke satelliet en begint het maanoppervlak ietswat rood te kleuren.
04.25 uur: De totaliteitsfase van de eclips heeft zijn maximum bereikt. De maan heeft nu een bloedrode kleur en is nu een stuk zwakker dan normaal.
04.51 uur: De maan begint nu de kernschaduw te verlaten en zijn rode kleur verdwijnt. Onze naaste buur begint er weer steeds ‘normaler’ uit te zien.
06.09 uur: De maan verdwijnt uit de bijschaduw en de maansverduistering is ten einde.

De maansverduistering van 21 februari is ook via internet te volgen. Aangezien er vorig jaar grote problemen ontstonden met AstroVersum door een vooraf aangekondigde live webcast van de totale maansverduistering van toen (in de nacht van 3 op 4 maart 2007), hebben we besloten om dit keer geen rechtstreekse beelden op de site te plaatsen. Dat bespaart ons en onze hosting weer een hoop moeilijkheden. Wel zullen er andere beelden van de eclips online gezet worden en kunnen bezoekers zelfgemaakte foto’s van het schouwspel insturen, welke de volgende dag op de site zullen verschijnen.

Hoe ontstaat zo’n eclips?
Een maansverduistering treedt op wanneer de maan door de schaduw van de aarde beweegt. Er valt dan geen direct zonlicht meer op onze naaste buur. Zo’n verduistering kan alleen optreden wanneer de maan zich precies tegenover de zon aan de hemel bevindt, dus als het Volle maan is. Dat er niet bij elke Volle maan een maansverduistering optreedt, is te wijten aan de scheve ligging van de maanbaan: meestal beweegt het hemellichaam iets boven de schaduw van de aarde langs of juist er iets onder door.


Om de totale maansverduistering van 21 februari aanstaande te bekijken ben je genoodzaakt om midden in de nacht op te staan of de hele nacht wakker te blijven, maar dat is dit schouwspel zeker waard als het helder is.