Kleine planetoïde passeert dinsdag de aarde

Een kleine planeet, met de naam 2007TU24, scheert op dinsdag 29 januari vlak langs de aarde. Hij passeert onze planeet op een afstand van ongeveer 500.000 kilometer. In kosmische termen betekent dit dat het object de aarde op een haar na mist. Dat is overigens twee keer de afstand van de aarde naar de maan”, relativeert sterrenkundige Theo Jurriëns meteen. “Dus veel merken we er uiteindelijk niet van.”

Het gebeurt regelmatig dat planetoïden de aarde passeren. “In 1908 was het laatste incident met grote gevolgen”, vertelt Jurriëns. In dat jaar schampte een planeetje de aarde en explodeerde boven Siberië. Het hemellichaam ontplofte toen op tien kilometer hoogte.

“De schokgolf die dat teweeg bracht, had het effect van een modale atoombom”, aldus de sterrenkundige. “Gelukkig vond de explosie plaats boven onbewoond gebied.” Statistisch gezien, slaat er volgens de wetenschapper eens in de 100 à 200 jaar daadwerkelijk een planetoïde in op aarde. De meeste brokken uit de ruimte die op aarde dreigen te belanden, verpulveren in de dampkring.