‘Spionagesatelliet kan geheimen VS ontmaskeren’

Een grote spionagesatelliet van de Verenigde Staten, waarvan de voortstuwing defect is geraakt, kan de aarde laat februari of begin maart raken, zo heeft een hoge functionaris van het Witte Huis zaterdag medegedeeld. De satelliet, welke niet langer bestuurd kan worden vanaf de aarde, heeft mogelijk gevaarlijke materialen aan boord en zijn landingsplek is op dit moment nog niet bekend. De functionaries bleef anoniem, omdat het neerstorten van het ruimtevaartuig eigenlijk ‘top secret’ was.

Volgens Gordon Johndroe, een woordvoerder van de National Security Council, zijn verschillende agentschappen van de Amerikaanse regering op dit moment de satelliet aan het volgen. De woordvoerder wilde niet bevestigen of de satelliet uitgeschakeld is door een vijandelijke raket en of het nucleair materiaal aan boord heeft. Het ruimtevaartuig bevat in ieder geval hydrazine, brandstof voor raketten. Hydrazine is een kleurloze vloeistof met een ammonia-achtige geur en giftig. De brandstof kan schadelijk zijn voor wie in aanraking komt met hydrazine.

Normaal worden defecte spionagesatellieten vanaf de grond gecontroleerd naar de zee geleid, zodat niemand het ruimtevaartuig kan vinden. Maar dat is nu niet het geval. Omdat de satelliet niet bestuurbaar is kan het ook op het land terechtkomen, waardoor geheimen van de Verenigde Staten ontmaskerd kunnen worden. Dat zei John Pike, een expert op het gebied van macht en intelligentie. “De regering heeft andere landen verzocht om de satelliet niet te gaan werpen aan een onderzoek, omdat ze bang zijn dat er nationale geheimen op straat komen te liggen.” Of de satelliet, welke ongeveer even groot is als een schoolbus, nucleair materiaal bevat is nog niet bevestigd.

Dit nieuwsbericht is herschreven om 11.15 uur.