Nederlandse Sterrenkunde Olympiade op 1 februari van start

Op 1 februari klinkt het startschot voor de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2008. Vierhonderd jaar na de uitvinding van de telescoop door een Nederlander worden Nederlandse middelbare scholieren uitgedaagd om zich te verdiepen in pittige vraagstukken over sterren die exploderen, zwarte gaten, planeten buiten ons eigen zonnestelsel en de uitdijing van het heelal.

De twintig beste leerlingen zullen worden uitgenodigd voor een masterclass aan de Universiteit Utrecht. De winnaar krijgt een reis naar de Canarische Eilanden om zelf waarnemingen te doen met een van de professionele telescopen op La Palma. Aanstaande vrijdag worden de vragen van de voorronde op de website van de Sterrenkunde Olympiade gezet.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade ontstond vorig jaar uit een studenteninitiatief. “Sterrenkunde is geen apart vak op de middelbare school. Toch kun je met eenvoudige wis- en natuurkunde al veel te weten kunt komen over het heelal”, zo vertelt Eveline Helder, voorzitter van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. “Met deze wedstrijd hopen we leerlingen over te halen om sterrenkunde te gaan studeren.”

Inmiddels is de Sterrenkunde Olympiade uitgegroeid tot een volwaardige organisatie, gesteund door het ministerie van OCW en NOVA (Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie) met onder andere de astronaut Prof. dr. André Kuipers en Ir. drs. Friso van Oranje MBA (directeur TNO Space) in het comité van aanbeveling.

Deelnemen aan de Sterrenkunde Olympiade kan tot en met 1 april 2008 door de opgaven te maken die te vinden zijn op www.sterrenkundeolympiade.nl.