Nieuw technisch probleem ontdekt bij Space Shuttle Atlantis

Het besluit van managers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om de lancering van Space Shuttle Atlantis op 7 februari aanstaande te plannen kan weer teruggedraaid worden door het opduiken van een nieuw technisch probleem. Tijdens de laatste inspectie van afgelopen dinsdag, waarbij werd geconstateerd dat de brandstofsensors van het ruimteveer klaar zijn voor de eerstvolgende missie, stuitten technici op een kromme buis in het koelingssysteem van de shuttle.

De verbogen flexibele buis werd eergisteren ontdekt tijdens een controle aan de deuren van de opslagruimte van Atlantis. Ingenieurs zijn genoodzaakt om de buis opnieuw op te gaan zoeken, omdat het in de ruimte de systemen van het ruimteveer Atlantis moet koelen. Dat gebeurt met behulp Freon, een stof die vroeger gebruikt werd in koelkasten, maar nu verboden is omdat het de ozonlaag teveel aantast. De buis in kwestie, waar het Freon doorheen stroomt, loopt van de onderkant van de shuttle naar de verwarmingspanelen op de deuren van de ruimte die bedoeld is voor het vervoeren van allerlei instrumenten.

“We proberen om de Space Shuttle op 7 februari aanstaande te lanceren, maar dit soort technische problemen kunnen opnieuw roet in het eten gaat gooien,” zei Bill Gerstenmaier, NASA’s administrator voor ruimtemissies. Volgens Gerstenmaier zullen ingenieurs elkaar komende zaterdag treffen, om de inspectie van afgelopen dinsdag te evalueren en andere gegevens over de buis te bespreken.

Wayne Hale, manager van het Space Shuttle programma, zei het volgende over het probleem: “Eigenlijk is de buis gewoon te gebruiken, dus ik heb er vertrouwen in dat we met onze ervaring dit tot een goed einde kunnen brengen. We kunnen bij dit soort riskante bemande ruimtemissies nu eenmaal geen risico nemen, want voordat de bemanning op weg gaat naar het internationale ruimtestation moet alles in orde zijn. En dat gaat gegarandeerd lukken.”

Stephen Frick, Alan Poindexter, Stanley Love, Rex Walheim, Leland Melvin, Hans Schlegel en Léopold Eyharts zullen aanstaande donderdag om 20.45 uur Nederlandse tijd vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS. De lancering zal uiteraard weer rechtstreeks te volgen zijn via AstroVersum met een verslag in woorden, live beelden en een chatbox. Hopelijk tot dan!