Poolster ontvangt ‘Across the Universe’ van The Beatles

Op 5 februari aanstaande om 01.00 uur Nederlandse tijd zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voor de eerste keer een lied naar de ruimte zenden. Het nummer ‘Across the Universe’ van de bekende groep The Beatles zal dan ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de ruimtevaart op weg gaan richting de Poolster. Precies vijftig jaar geleden werd namelijk de eerste satelliet ooit, de Explorer 1, gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida met een Jupiter C raket.

Met de transmissie herdenkt de NASA dat het nummer veertig jaar geleden is opgenomen en dat The Beatles een halve eeuw geleden begonnen. Volgens de ruimtevaartorganisatie is Paul McCartney heel blij dat het door John Lennon geschreven lied de ruimte ingaat. Yoko Ono, de weduwe van Lennon, noemde de gebeurtenis “het begin van een nieuw tijdperk waarin we zullen communiceren met miljarden planeten door de hele kosmos.”

De NASA gebruikte eerder al nummers van The Beatles. In november 2005 speelde McCartney ‘Good Day Sunshine’ tijdens een concert, dat rechtstreeks werd doorgestuurd naar het internationale ruimtestation ISS. Andere Beatles-liedjes zijn gebruikt om astronauten in de ruimte te wekken. Dit Beatlesnummer wordt gericht op de Poolster die zich op 431 lichtjaar afstand van de aarde bevindt en zal met de radiotelescopen van het Deep Space Network de ruimte in gebracht worden.

» Klik hier om het nummer te beluisteren.