De aarde vanuit de ruimte: de Canadese provincie Quebec

In deze editie van ‘De aarde vanuit de ruimte’ het zuidelijke deel van Canadese provincie Quebec. Quebec is bijna drie keer groter dan Frankrijk. Op deze foto is duidelijk de grote Saint Lawrence rivier te zien, die van het zuidwesten naar het noordoosten stroomt.

De rivier stroomt vanaf het meer Ontario (niet zichtbaar op de foto) naar het noordoosten voorbij Montreal (als een witachtig gebied te zien bij de samenloop van de twee rivieren) en de stad Quebec (die te zien is als een witachtig gebied ten noorden van de rivier) naar de Golf van St. Lawrence. De Lawrence rivier is een 1197 kilometer lange rivier en bevat met de oevers een oppervlak van 1 miljoen vierkante meter, waarvan er 505.000 vierkante meter in de Verenigde Staten ligt. De rivier verbindt de Grote Meren met de Atlantische Oceaan.

De stad Quebec is de hoofdstad van de provincie Quebec. De Laurentianbergen liggen ten noorden van de stad. Het donkerblauwe meer dat bovenaan de foto te zien is, is het meer Lac Saint-Jean. Dit meer ligt ongeveer 170 kilometer ten noorden van de Saint Lawrence rivier. Het meer heeft een oppervlakte van 1003 vierkante kilometer en is vrij diep, 63 meter.

Deze foto is door de Envisat gemaakt met de Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 26 oktober 2007.